Europese bonuskaart voor dokters

Toen ik afgelopen zaterdag de wekelijkse boodschappen afrekende bleek dat ik € 4,71 korting op mijn aankopen kreeg. Een aardig bedrag, zeker nu alles duurder wordt! Die korting had ik te danken aan de bonuskaart. U kent ‘m vast wel: een blauwe plastic kaart op credit card formaat die wordt uitgegeven door de grootgrutter uit de Zaanstreek die-op-de-kleintjes-let. Hij let niet alleen op de kleintjes, maar hij let ook op mij. Zo weet meneer A.H. te Z. dat ik kinderen heb. Dat mijn kinderen dagelijks melk mee naar school nemen. Dat ik geen huisdieren heb. En bij welke bank ik bankier.

Column van Rudi van Reenen, hoofd stafbureau Opleiding & Registratie KNMG

6 februari 2012 - Column van Rudi van Reenen, hoofd stafbureau Opleiding & Registratie KNMG

Hoe weet meneer A.H. dit allemaal? Meneer A.H. brengt mijn aankoopgedrag in kaart. Al veertien jaar lang! En binnenkort gaat hij mij zelfs op maat aanbiedingen voorschotelen. Aanbiedingen van producten die ik regelmatig koop of die bij mijn wensen zouden aansluiten, aldus een woordvoerder. Nu wordt het interessant. Want hoe weet meneer A.H. dat mijn kinderen liever cola dan melk mee naar school zouden willen nemen? Of dat ik stiekem best een hond zou willen? 

Ik moest aan de bonuskaart denken toen ik de recente voorstellen las van de Europese Commissie om de mobiliteit van burgers binnen Europa te vergroten. Uit een Europees onderzoek blijkt dat 28 procent van de burgers in de EU overweegt in het buitenland te gaan werken. Om dat makkelijker te maken introduceert de Europese Commissie de Europese beroepskaart. Wat betekent dit voor artsen?

Stel u wilt zich als huisarts vestigen in Engeland. U gaat dan niet naar de Britse registratieautoriteit, maar wendt zich tot de registratiecommissie van de KNMG. Uw gegevens over uw opleiding tot arts, uw specialisatie, waarnemingen en bij -en nascholing worden door de registratiecommissie op uw digitale Europese beroepskaart geplaatst en naar Engeland gestuurd. U identificeert zich met uw persoonlijke DigiD en betaalt de registratiekosten met behulp van iDEAL. U hoeft de deur niet uit om te kunnen migreren!

"Nog een paar jaar geduld en de registratiecommissie weet alles van u."

Nog een paar jaar geduld en de registratiecommissie weet alles van u. Hoeveel uur u werkt, waar en wanneer u hebt waargenomen, dat u jaarlijks naar Zwitserland gaat voor de vereiste nascholing en of u van plan bent om zich elders in Europa te vestigen. Al deze gegevens staan straks op uw Europese beroepskaart, voor het geval u besluit uw praktijk in Nederland te sluiten en morgen in Engeland aan de slag te gaan. Of in Bulgarije. Of in Zweden.  

Als u zorgt dat de registratiecommissie alles van u weet, blijft u een heleboel rompslomp bespaard. De registratiecommissie zorgt er op haar beurt voor dat zij u persoonlijke aanbiedingen doet. Door u te attenderen op vacatures. Of u te wijzen op voor u relevante bij– en nascholing. Dat uw gegevens ook worden gebruikt om migratiestromen en vervroegde uittreding in kaart te brengen, kan niemand bezwaarlijk vinden. De Europese bonuskaart: voor u en de registratiecommissie een win-win situatie! Toch? 

Rudi van Reenen, hoofd stafbureau Opleiding & Registratie KNMG

Zie ook:

Meer columns van Rudi van Reenen

Datum   Titel
17-11-2014 Ontbijtmama
28-04-2014 ENMCA stimuleert betere regels, betere uitvoering
27-01-2014 Een goede dokter verstaat zijn vak
24-06-2013 Keep Doctors on the Right Track
13-03-2013 Niet alles is wat het lijkt
11-09-2012 Van A naar Beter

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.


De columns op de KNMG-site zijn geschreven op persoonlijke titel.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd