Wat wil JIJ worden als je groot bent?

'Geneeskundestudenten: stel je proactief op en ga op zoek naar jouw specialisme. Kies zelf je toekomst en laat je niet kiezen!'. Column van Sophie Querido.

Sophie Querido

17 april 2012 - Column van Sophie Querido, beleidsmedewerker KNMG studenten- en loopbaanbeleid

Met een filmcrew stond ik op de ok bij een echte keizersnede en op dezelfde dag ook naast de patholoog die weefsel van een net uitgevoerde borstsparende operatie onderzocht. Om de week daarna met de bedrijfsarts 20 meter onder de grond de Noord/Zuidlijn in te zakken en mee te kijken naar de gezondheidsomstandigheden voor werknemers. En een paar weken daarvoor stond ik nog naast de longarts bij een pleurapunctie.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat ik de afgelopen maanden allemaal gefilmd heb voor het KNMG project beroepskeuze. Echt boeiend allemaal! En eerlijk gezegd dacht ik elke keer ‘ja dit wil ik ook doen!’ Nadat de eerste kick langzaam wegebde begon ik mijzelf af te vragen of ik wel competent en gepassioneerd genoeg zou zijn voor dat werk. En toen realiseerde ik mij dat het niet gaat om die kick. Het gaat er eigenlijk om dat je kiest wat echt bij je past en waar je je ook goed bij voelt en dan krijg je elke dag die kick.

Vanaf het moment dat je als eerstejaars student geneeskunde de collegebanken inschuift krijg je de vraag ‘wat voor arts word jij?’ In het begin van je studie lijkt deze vraag nog makkelijk te beantwoorden en zeggen de meeste vrouwen dat ze kinderarts willen worden en de mannen chirurg. Gedurende de studie wordt de vraag steeds confronterender en lastiger te beantwoorden.

"Kies zelf en laat je niet kiezen!"

Je gaat coschappen lopen en komt in een andere levensfase terecht. Vanuit de boeken weet je alles al over de medische wereld en nu ga je de praktijk in. Vol enthousiasme begin je aan de eerste coschappen. En dan dringt het grote keuze dilemma zich aan je op. Want er zijn zoveel meer leuke beroepen dan kinderarts en chirurg. Na elk coschap denk je het te weten; je raakt in een aantal weken zo verbonden met het werk en dat specialisme zal het dan wel worden. Maar hoe zit het dan met al die specialismen waar je geen coschap loopt? Vallen die daardoor af? En wat doe je met een specialisme waar je tijdens het coschap geen klik met de vakgroep hebt? Er zijn zoveel mogelijkheden en welke kies je?

Dat is waar de essentie voor je toekomst ligt; kies zelf en laat je niet kiezen! Het gaat erom dat je op zoek gaat naar een specialisme waar je geïnteresseerd in bent, waar je passie voor hebt en waar je ook een goed gevoel bij krijgt. Laat het niet een samenloop van omstandigheden zijn waar je terecht komt. Stel je proactief op door informatie te verzamelen, ga in gesprek met opleiders en aios en bepaal zelf ‘wat voor arts jij wil zijn’.

Sophie Querido, beleidsmedewerker KNMG studenten- en loopbaanbeleid


Wat voor arts wil jij zijn?

Nieuw! KNMG website beroepskeuze

Sommige geneeskunde studenten weten vanaf dag één voor welk specialisme ze gaan.  Maar de meeste studenten kiezen pas aan het einde van hun studie. Hoe maak je de juiste keuze? Wat voor arts wil je zijn?

De nieuwe KNMG website 'Beroepskeuze voor artsen' biedt hulp bij de keuze voor een vervolgopleiding. Met voor elk medisch specialisme en profiel een film die een beeld geeft van het beroep en alle praktische informatie over de medische vervolgopleiding. Ook zinvol voor opleiders en studie-adviseurs. Nieuwsgierig? Kijk dan op www. knmg.nl/beroepskeuze.


Zie ook:

Meer columns van Sophie Querido

Datum   Titel
02-09-2014   Moeders werken!
21-02-2014   Doorschakelen voor snelle opleiding
28-10-2013   Toen ik zelf co was...
17-09-2012   Beroepskeuze belangrijker dan ooit
10-10-2011   Scoor je levenspunten!

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.


De columns op de KNMG-site zijn geschreven op persoonlijke titel.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd