5 september 2011

Toetsing euthanasie onacceptabel lang

Bijna vijfhonderd artsen wachten nog op een oordeel over hun euthanasiemelding uit 2010. De KNMG wil dat de ministers van VWS en Justitie een einde maken aan deze onacceptabele wachttijd en wil de garantie dat de toetsingscommissies vanaf 2012 binnen de wettelijk toegestane termijn blijven.

Voor het derde achtereenvolgende jaar moeten artsen soms erg lang wachten op een oordeel van de toetsingscommissie. Bijna 500 artsen wachten nog op een oordeel over een melding uit 2010. Dit blijkt uit het jaarverslag van de regionale toetsingscommissies euthanasie dat 2 september verscheen. De commissie schrijft dat de termijn ‘in meerdere gevallen in ernstige mate (is) overschreden’. Dit loopt soms op tot acht maanden, zo verneemt de KNMG van artsen. De maximale wettelijke termijn is twaalf weken.

Meer meldingen

De oorzaak is onder meer gelegen in de stijging van meldingen met bijna twintig procent. Daarmee kwam het aantal meldingen in 2010 op 3136. Ondanks eerdere personele uitbreiding nemen de achterstanden nog steeds toe.

Belastend

De lange wachttijd is voor artsen onnodig belastend. Het oordeel van de toetsingscommissie is voor dokters de afronding van een lang en emotioneel proces. Het moment dat je zeker weet dat je niet vervolgd zult worden is daarmee van extra groot belang. Ook de commissies vinden de situatie ongewenst en strijdig met de wet.

Harde toezegging VWS nodig

De KNMG weet dat het ministerie en de commissies de capaciteitsproblemen proberen op te lossen, maar verwacht nu een harde toezegging van de overheid dat vanaf 2012 de wettelijk toegestane termijn niet meer wordt overschreden, ook als het aantal meldingen jaarlijks blijft stijgen. De KNMG verneemt graag van de ministers van VWS en Justitie welke maatregelen zij voor ogen hebben om daadwerkelijk te realiseren dat de wettelijke termijn wordt gehandhaafd.

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 6 november 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (3)

"Gisteren, meer dan een maand na mijn melding, van de toetsingscommissie bericht ontvangen. De commissie zal mijn melding in augustus 2012 behandelen. Mocht ik vragen hebben, dan kan ik mij tot de secretaris wenden. Ik zal dat maar niet doen, want beantwoording ervan geeft vast extra vertraging..."

Rob Barenbrug, Ootmarsum - 27-11-2011 14:25

"We kennen een politiek die steeds maar roept "het kan toch niet zo zijn dat....", en politici die in de media roepen "wie toets de toetsingscommissies?' Echter regels naleven ipv ze anderen opleggen is erg moeilijk voor overheidsinstanties en de politiek. Misschien moeten we hiermee leren leven en niet reageren op deze waan van de dag (lees overheid, media en politiek). Eric Kersch, 16 nov 2011."

kersch, rijswijk - 16-11-2011 11:23

"Zulke wachttijden zijn psychologisch moeilijk voor een arts die naar beste eer en geweten heeft gehandeld en feitelijk in de beklaagdenbank zit in afwachting van de uitspraak. Ook al merk je er niet veel van, In je hoofd is zo'n casus niet afgerond en blijft je bezig houden. Onacceptabel. De wet geld ook voor de handhaver van die wet. 12 weken en anders moet de handhaver naar de beklaagdenbank."

Peter Paul Hermans, Aruba - 08-09-2011 08:58

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd