22 maart 2012

Artsen mogen zorg weigeren aan agressieve patiënten

'Artsen hebben in beginsel een zorgplicht, maar zijn niet verplicht om in alle situaties een patiënt te helpen.' Zo reageerde KNMG-voorzitter Arie Kruseman in het Radio 1 Journaal op het actieplan 'Veilig werken in de zorg'. Minister Schippers vindt dat hulpverleners hulp mogen weigeren aan gewelddadige patiënten. Elke zorgsector daarin moet zelf aangeven wat acceptabel is.

De ruimte om zorg te weigeren aan agressieve patiënten bestaat nu al. Het is goed dat minister Schippers dit benadrukt met een actieplan om de zorg veiliger te maken. Kruseman: ‘Artsen zijn verplicht om zorg te verlenen. Maar als een agressieve patiënt dit onmogelijk maakt dan houdt het echt op. Voor artsen is dit een hele moeilijke afweging.’ De KNMG vindt het een goed plan als zorginstellingen hiervoor hun eigen richtlijnen opstellen.  

Zorgplicht

Er komt steeds meer agressie in de spreekkamer. Artsen moeten weten dat er ruimte is om een behandeling te weigeren, bijvoorbeeld als een patiënt een ernstige bedreiging vormt voor de hulpverlener. De zorgplicht vereist wél dat een arts zijn best doet om een patiënt te helpen. Agressie kan ook uit een ziektebeeld voortkomen. En in een acute situatie moet een arts alles inzetten om hulp te verlenen. Maar als een patiënt door agressie het onmogelijk maakt om zorg te verlenen en er is geen acute situatie, dan kan een arts hulp weigeren.

Actieplan

De komende jaren stelt het kabinet zes miljoen euro beschikbaar om het actieplan uit te voeren. Dat geld is onder andere bedoeld voor trainingen aan hulpverleners. Dit staat in het actieplan 'Veilig werken in de zorg' dat het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 22 maart 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd