30 mei 2012

'Arts staat in behandelmodus'

Bijna twee op de drie artsen vinden dat artsen patiënten in de laatste levensfase langer doorbehandelen dan wenselijk is. Dit blijkt uit een online enquête van Medisch Contact onder het KNMG ledenpanel.

De respondenten zien vier belangrijke redenen voor overbehandeling. Ruim de helft zegt dat de arts ‘in de behandelmodus’ staat en graag wil behandelen, precies zoals hem dat geleerd is. De patiënt heeft te hoge verwachtingen van de behandeling, zegt ruim de helft, en legt zich er niet bij neer dat hij zal sterven (45 procent). En ook de familie wil dat de arts alles doet om het leven van hun dierbare te rekken (46 procent).

  • De KNMG organiseert het symposium 'Geef nooit op?' - over doorbehandelen in de laatste levensfase

Rooskleurig

Arie Kruseman, naast KNMG-voorzitter ook internist-endocrinoloog in het MUMC+, reageert in Medisch Contact: 'Ik stel me zelf altijd de vraag waaróm ik behandeling inzet. Toch behandel ook ik wel eens langer door dan wenselijk. Dokters hebben de neiging de wereld rooskleuriger voor te stellen dan ze is. Uit een positieve intentie, maar naderhand blijkt dan toch dat ze het beter niet hadden kunnen doen.'

Te lang wachten met gesprek

Maar liefst 67 procent van álle respondenten vindt dat artsen te lang wachten met een gesprek over het naderend levenseinde. Op 14 juni organiseert de KNMG een symposium over doorbehandelen in de laatste levensfase en presenteert daar met diverse patiëntenorganisaties een brochure voor patiënten over het tijdig aangaan van een gesprek over het levenseinde. Dan zal ook een geactualiseerde versie verschijnen van de handreiking voor artsen.


KNMG-voorzitter Kruseman in Medisch Contact TV


Zie ook:Geef nooit op? KNMG-symposium

Praat mee op het KNMG het symposium 'Geef nooit op?' over het medisch handelen in de laatste levensfase.

  • Curatie tot het bittere eind?
  • Wie heeft de regie?
  • Geld speelt geen rol - of toch?

Donderdag 14 juni, 13.30 – 20.00 uur | Domus Medica, Utrecht | geaccrediteerd


Laatst gewijzigd: 1 juni 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd