26 november 2012

KNMG: geen verbod op morfine rond het levenseinde

Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen, maar wel om pijn en benauwdheid te behandelen. Morfine kan dus wel een belangrijke rol spelen in de fase van het levenseinde. En er bestaat geen verbod op morfine, zoals het AD zaterdag stelde in verband met de zaak in het Ruwaard van Putten ziekenhuis.

In het verleden probeerden artsen soms het stervensproces te versnellen door het snel ophogen van de dosis morfine. Sinds 2005 wordt dit gezien als een kunstfout. Dat jaar verscheen de richtlijn palliatieve sedatie van de KNMG, die stelt dat voor het sederen (in slaap brengen) van patiënten in de stervensfase andere middelen dan morfine moeten worden gebruikt (Midazolam). Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, leidt het ophogen van morfine ook niet tot het bespoedigen van de dood.

Dat wil echter niet zeggen dat morfine in de stervensfase niet zou mogen worden gebruikt: morfine is een zeer geschikt middel om pijn of benauwdheid te bestrijden. Ook wanneer de patiënt met Midazolam wordt gesedeerd, kan daarnaast morfine worden toegediend.

Ondanks berichten in het AD van 24 november is de KNMG niet bekend met de wijze van gebruik van morfine in het Ruwaard van Putten ziekenhuis. De KNMG heeft hier in de media ook geen uitspraken over gedaan.

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 26 november 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd