11 maart 2011

Misbruik EPD al voldoende bestraft

De Tweede Kamer wil dat misbruik van het EPD via het strafrecht kan leiden tot schrapping uit het BIG-register. Op 15 maart is eerst de Eerste Kamer aan zet. Maar, zegt de KNMG, extra sancties bovenop het wetsvoorstel hebben geen toegevoegde waarde.

De Tweede Kamer wil dat misbruik van het EPD en papieren dossiers gestraft kan worden met ontzetting uit het beroep door de strafrechter. De KNMG reageerde eerder kritisch op dit voorstel. De noodzaak voor strengere straffen ontbreekt. Vandaag onderbouwt Sjaak Nouwt, beleidsmedewerker gezondheidsrecht KNMG, in Medisch Contact dat er al voldoende middelen zijn om zorgaanbieders en zorgverleners adequaat te corrigeren bij misbruik. Verdere aanscherping via de strafrechter is dan ook overbodig.

Voor het voorstel van de Tweede Kamer zou de Wet EPD moeten worden aangepast. Die Wet EPD moet op 15 maart eerst nog door de Eerste Kamer worden behandeld. Het nieuwe wetsvoorstel dat misbruik strafbaar stelt, moet tenminste verduidelijken wanneer precies sprake is van ‘misbruik van het EPD’. Gebeurt dat niet, dan zullen artsen (nog) terughoudend(er) worden in het raadplegen van een EPD, en werkt het wetsvoorstel contraproductief.

Zie ook:

Gerelateerde berichten 

Datum   Titel
09-07-2015   Wat mag de dokter met WhatsApp?
30-06-2015   Kaders voor persoonlijk gezondheidsdossier bekend
13-04-2015   Laat wetsvoorstel elektronische patiëntenrechten aansluiten op praktijk
23-05-2014   Nieuwe Europese privacyregels in aantocht
23-05-2014   Nieuwe Europese privacyregels in aantocht

Laatst gewijzigd: 11 maart 2011

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Misbruik van het EPD wordt helemaal niet bestraft. Ook op dit moment kan iedere idioot gegevens overal opvragen. Je hoeft maar over de telefoon te doen alsof je arts bent en menig huisarts vertelt alle details over het priveleven, of althans zijn/haar eerste inschatting daarvan. En dan hebben we het nog niet eens over de fouten die ermee gemaakt worden. Als iemand dezelfde geboortedatum heeft als jij, dan kan je makkelijk het dossier van iemand anders aan jouw gegevens vastgeplakt krijgen (lekker fijn, als diegene veel problemen heeft). Gegevens (die onjuist zijn) worden zonder ze te controleren met je werkgever gedeeld. Het is een grote puinhoop. En de patient is er de dupe van. Kost overigens ontzettend veel geld. Eerst een EPD opzetten. En dan ook nog al die fouten die erin staan. En dan met die verkeerde diagnoses weer behandelingen door de strot duwen bij nietsvermoedende Nederlanders.

En denk niet dat bovenstaande fictief is. Kennis is macht. En dan mag kennis ook best misinformatie zijn. Als je er maar een verhaal omheen hebt dat lekker bekt. "

Oortwijn, Amsterdam - 13-03-2011 11:47

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd