26 april 2012

District Spaarne Amstel: een levendig symposium ‘van Alcohol to Xtacy’

In het prachtige Teylers Museum in Haarlem werd op 3 april het symposium “Van alcohol tot xtacy’ gehouden. Voorzitter Harriet Booij:  ”Alcohol en drugs is een onderwerp waar alle artsen mee te maken hebben. We werden inhoudelijk door deskundige collega’s bijgepraat. En we konden netwerken met artsen van verschillende disciplines in de regio. Een belangrijk onderdeel van werken in de zorg.“  

Verslaving: Altijd strijden
Etienne Olivier, psychiater en Eerste geneeskundige van Castel Craig Nederland startte zijn presentatie met schokkende incidentiecijfers van verschillende verslavingen. Opvallend is dat ondanks verschillende therapievormen, de hoge recidive in de alcoholverslaving  blijft. Alles wijst erop dat alcoholpreventie meer aandacht moet krijgen.     
Daarna volgde een indrukwekkend ervaringsverhaal van Ingrid Dam, arts en medewerker van het KNMG project ABS-artsen (steunpunt voor artsen met een verslavingsprobleem). Haar eigen verhaal maakt voor iedereen duidelijk dat ex-verslaafden continu inspanning moeten leveren om hun verslaving tegen te gaan. Juist door sprekers als Dam en haar werk bij ABS-artsen, is er meer aandacht voor disfunctioneren van artsen door alcohol. Aanmelden bij ABS-artsen is laagdrempelig. En dat is nodig in de strijd tegen alcohol.

GHB-verslaving rukt snel op
Pieter ten Holt, verslavingsarts en teammanager bij de Brijderstichting, sloot het inhoudelijke gedeelte af met een presentatie over de zeer gevaarlijke harddrug GHB. Gevaarlijk vanwege de dodelijke werking én gevaarlijk omdat iedereen het gemakkelijk kan maken met ingrediënten uit de  bouwmarkt. Het aantal GHB-verslaafden stijgt snel, ook in de regio Spaarne en Amstel . Harriet Booij: “Juist door zulke districtsbijeenkomsten worden we weer even wakker geschud. Maar we weten dan ook weer waar en bij wie we binnen de regio terecht kunnen.” 

Meer over ABS-artsen vindt u op www.knmg.nl/abs-artsen.
Kijk voor informatie over KNMG District Spaarne & Amstel op www.knmgdistrict2.nl

Harriet Booij: “Kennis opdoen en netwerken met artsen uit alle disciplines in onze regio, daar doen we het voor.”

Laatst gewijzigd: 26 april 2012

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd