Welvaartszieken nemen nog steeds toe. Bekende risicofactoren zijn roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik, weinig bewegen en ongezonde voeding. Ook de leefomgeving heeft grote invloed. Artsen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden en voorkomen van deze ziekten. Zij kunnen patiënten tijdig wijzen op de risico’s en ondersteunen met preventieve en gezondheidsbevorderende maatregelen.

KNMG-speerpunten voor het beleidsprogramma 'Gezondheid voorop':

  • Gezond ouder worden
  • Tabaksontmoediging
  • Gezond gewicht
  • Arbeidsgerichte medische zorg

De KNMG steunt artsen in deze taak door zich zowel op nationaal als internationaal niveau actief in te zetten voor preventie van gezondheidsschade en het bevorderen van een gezonde leefstijl en leefomgeving.

Naast focus op tabaksontmoediging, gezond gewicht, verantwoord alcoholgebruik en meer bewegen ontwikkelt de KNMG beleid om artsen te helpen bij toekomstige zorgvraagstukken rondom arbeid en gezond ouder worden. Zolang mogelijk actief en gezond participeren van Nederlanders in de maatschappij is voor de KNMG een kerndoel en daarmee helpt zij niet alleen artsen in het vervullen van hun zorgtaak, maar neemt zij ook haar verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid.

KNMG nieuws

Interview

  • "Artsen hebben meer invloed dan ze denken"

    Artsen speelden met het geven van hygiëneadviezen ooit een belangrijke rol in het terugdringen van infectieziekten. Ellen Burgering, beleidsadviseur Preventie van de KNMG, is ervan overtuigd dat artsen ook een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van leefstijlgerelateerde aandoeningen.

Delen via

Terug naar boven Stel uw vraag!
Uw browser wordt niet ondersteund. Sommige functies van deze site werken mogelijk niet correct. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken.