Een verantwoorde medische beroepsuitoefening vereist een hoge mate van professionaliteit. De KNMG ondersteunt artsen in het borgen en versterken van hun medische professionaliteit en werkt intensief samen met beroeps- en brancheorganisaties.
Versterken van de medische professional krijgt op veel manieren vorm. Zo ondersteunt en ontwikkelt de KNMG beleid en een hulpprogramma dat gericht is op het re-integreren van artsen met problematisch gebruik van middelen; ABS-artsen.
Artsen en de farmaceutische - en medische hulpmiddelenindustrie hebben elkaar nodig, zij werken samen en kunnen elkaar versterken. Het versterken van de arts in deze samenwerking is relevant, omdat de integriteit van de arts in het geding kan komen. Dat is schadelijk voor het vertrouwen dat patiënten in artsen dienen te hebben. De KNMG ontwikkelt een visie op deze samenwerking.
Meer in het algemeen stimuleert de KNMG een open communicatie over incidenten. Een arts die tijdig en adequaat een patiënt informeert en begeleidt na een incident draagt bij aan (herstel van) het onderlinge vertrouwen en aan het maatschappelijk vertrouwen in de beroepsgroep als geheel. Ook geeft het de beste kans dat de zorg leert van incidenten.
“Misschien had hij een laatste zetje nodig, maar uiteindelijk heeft hij het natuurlijk helemaal zelf gedaan.” Interview met casemanager Michelle Prud’homme, van ABS-artsen.
Wat doet de KNMG voor u? En wie doen dat? In deze rubriek vertellen experts van de KNMG over hun werk. Deze keer: beleidsadviseur dr. Marlies de Rond. Van oorsprong verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, nu secretaris van het Platform Medisch Leiderschap en projectleider van ABS-artsen, een steunpunt van de KNMG voor artsen die kampen met problematisch middelengebruik.
Wat doet de KNMG voor u? En wie doen dat? Rudi van Reenen, hoofd stafbureau Opleiding & Registratie, over de transitie die momenteel plaatsvindt in de regelgeving en de uitvoering daarvan: van focus op controle naar meer vertrouwen.