Inleven in de patiënt. Welke patiënt?

Geschreven door René Héman, Voorzitter KNMG

René Héman

Als tweedejaars kom je maar weinig in aanraking met patiënten, laat staan dat je nadenkt over de impact van een ziekte op het dagelijkse leven van de patiënt. Hoe kan je hier dan als (aanstaande) dokter rekening mee houden, hoe kan je je inleven in de patiënt ? Voor je het weet, ligt je focus op de ziekte en niet op de zieke, laat staan op de mens achter de zieke.

Geneeskundestudent Matthijs Bosveld wilde dit veranderen en bedacht met Sjim Romme, student gezondheidswetenschappen, een project om geneeskundestudenten te laten kennismaken met de mens achter de patiënt. De KNMG moedigt dit soort activiteiten graag aan. De KNMG heeft in zijn lange geschiedenis altijd gekeken naar de inrichting van ons vak in volle breedte, inclusief de verbinding met de maatschappij. Een aanmoedigingsprijs voor studenten die hieraan bijdragen past daar goed bij. Daarom ondersteunen we de nieuwe Jong Talent Aanmoedigingsprijs die de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen dit jaar voor het eerst uitreikte: aan Matthijs, aan Daniël van der Does voor de ontwikkeling van zijn app MemorAid (een gepersonaliseerde leertool voor geneeskundestudenten om anatomie te leren) en aan Jason Biemond voor zijn actieve rol bij de voorbereiding van de bestuurlijke fusie van AMC en VUmc en de ontwikkeling van het nieuwe bachelor-curriculum.

Ik zeg: op naar tenminste vertienvoudiging van de inzendingen van maatschappelijke projecten voor komend jaar! Dat we samen, studenten én de artsen en docenten om hen heen, steeds beter zien hoe waardevol het is als geneeskundestudenten hun talenten ook maatschappelijk inzetten: op het gebied van het verbeteren van de patiëntenzorg, door een bijdrage te leveren aan het genereren van nieuwe kennis en vooral door oog te hebben voor het delen van deze kennis met de maatschappij.

Het is natuurlijk niet zo vreemd dat ik warm loop voor dit soort initiatieven, ik blijf tenslotte een arts maatschappij & gezondheid die graag van de individuele casus leert om op collectief niveau te verbeteren… Maar ook op diverse artsenbijeenkomsten waar ik onlangs was, was een belangrijke boodschap: ‘Neem als arts bij je analyse de context van de patiënt mee. Kijk holistisch.’ Het stemt me hoopvol dat we die slag echt aan het maken zijn. Dit gaat over het goede doen voor patiënten en over het tonen van medisch leiderschap binnen de maatschappelijke context. Daar staan we voor als artsen, verbonden in de KNMG. En we kunnen hier niet vroeg genoeg mee beginnen.


Column René Héman voorzitter ad interim artsenfederatie KNMG.

Zie ook

Meer columns van René Héman

Geef uw reactie

Nog 4000 tekens over

Delen via

Terug naar boven Stel uw vraag!
Uw browser wordt niet ondersteund. Sommige functies van deze site werken mogelijk niet correct. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken.