Wanneer dring(k)t het door? Alcohol is het nieuwe roken

Geschreven door Hans Rode, Psychiater ABS-artsen

Hans Rode

Slecht nieuws voor alcoholminnende artsen zoals ik. Jarenlang laafden ik en ruim tachtig procent van de Nederlanders ons met grote regelmaat aan gefermenteerd druiven- of gerstensap. In de veronderstelling dat het heerlijk, sociaal lekker smeerbaar en ook nog goed voor je is. The party is over. Drie maanden geleden kwam de Gezondheidsraad met een vernietigend advies over alcohol. In dezelfde week kwam ex-Gezondheidsraadlid Rene Kahns boekje Op je gezondheid uit, een pleidooi voor een drooglegging 2.0.

Ook hoogleraar Aart Hendriks schreef een maand geleden een nuchter stukje in het NTvG over de juridische gevolgen en status van artsen en alcohol op het werk. Aarts adagium is in het kort: Don't drink and doctor. Alcohol en geneeskunde gaan niet samen. Daar heb ik geen problemen mee. En de meeste gezond denkende artsen waarschijnlijk ook niet.

Maar minder dan een glas per dag in privétijd is nieuw voor mij.

Sinds ik bij ABS-artsen zie hoe alcohol het leven van veel artsen kapot maakt , heb ik doordeweekse alcoholloze dagen ingelast samen met mijn vrouw. Ik drink veel minder. Maar toch blijft alcohol voor mij een verfijnd onderdeel van mijn culinaire leven. Moet ik nog verder minderen?

In een paar uur las ik Kahns boek uit en ik ben aangeslagen. Vooral de carcinogene invloed en enorm verhoogde kans op dodelijke verkeersongevallen bij milde drinkers zijn waanzinnig. Ik ben niet eerder zo rauw overtuigd dat alcohol een slecht plan is op bijna alle bio-psycho-sociale vlakken. Even denk ik aan de tijd dat ik behandeld werd voor een blaastumor. Ik heb daarna nooit meer een sigaret aangeraakt. Ik heb het nooit gemist. Ook denk ik aan de tijden waarin roken net zo normaal was als het gebruik van deodorant. Ik zie mijn vader nog voor me, met zijn pijp voor de klas.

Net als collega Kahn ga ik een regime toepassen van max 7 glazen per week. Hopelijk gaat alcohol net zo in de ban als nicotine, want dat maakt het veel makkelijker voor me. Ook wil ik in topvorm blijven, en het zou mooi zijn als dat motief mijn alcoholzucht kan dempen. En dat het mij gemakkelijk gemaakt wordt door de volgende visionaire ontwikkelingen:

  • Er komt superlekker alcoholvrij bier. Ook als IPA, tripel en Bock variant. Of een veel lekkerder drankje met een bite. Beter nog: ik ga het zelf brouwen!
  • Het wordt net zo onpopulair om te drinken als te roken; dat scheelt een hoop vragen over waarom ik minder drink en ik zal het dan ook minder missen.
  • Er komt superlekkere alcoholloze wijn (tijdens de zwangerschappen van mijn vrouw dronk ik dat spul regelmatig en het is net als zoutloos eten: het is het niet echt, tenzij het moet… Gezellig, maar niet echt lekker).
  • Mocht alcohol toch weer gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht krijgen in kleine hoeveelheden, laat me dat dan direct weten!

Hans Rode, psychiater ABS-artsen

Geef uw reactie

Nog 4000 tekens over

Delen via

Terug naar boven Stel uw vraag!
Uw browser wordt niet ondersteund. Sommige functies van deze site werken mogelijk niet correct. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken.