Teruglezen: ‘De dood is geen nederlaag. Een slechte dood is dat wel’
Tijdens het congres Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland sprak René Héman in een videoboodschap over zorg die niet gericht is op genezen, maar op het verlichten van lijden.
Met het KNMG-visiedocument ‘Zorg die werkt’ wil de medische beroepsgroep naar een beter toegankelijke en continue arbeidsgerichte medische zorg voor alle (potentieel) werkenden. Mensen in loondienst kunnen naar een bedrijfsarts en zzp’ers, mantelzorgers en bijvoorbeeld vrijwilligers moeten terecht kunnen bij een arbeidsarts voor advies en begeleiding bij gezondheidsproblemen die van invloed zijn op hun werk.
De visie levert een bijdrage aan de huidige brede maatschappelijke en politieke discussie over zorg en arbeidsparticipatie. KNMG-voorzitter René Héman: ‘Er moet een oplossing komen voor het maatschappelijke vraagstuk dat er steeds meer mensen zijn die geen arbeidsgerichte medische zorg krijgen. Wij zeggen in gezamenlijkheid, als bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, huisartsen en medisch specialisten, dat arbeid onderdeel is van gezondheid. Met name voor mensen die niet in loondienst zijn en dus geen bedrijfsarts hebben naar wie zij toe kunnen, is dit een belangrijke visie.’
Belangrijk is dat er arbeidsgerichte medische zorg komt voor álle werkenden, ook voor werkenden die niet in loondienst zijn. Een arbeidsarts vormt een aanvulling op de huidige zorg door arbeidsgerichte medische zorg te bieden aan (potentieel) werkenden die géén bedrijfsarts hebben. Daarmee wordt de arbeidsgerichte medische zorg toegankelijk voor iedereen. De arbeidsarts is een arts met als specialisme arbeid en gezondheid, die werkzaam is in de eerste lijn; het is geen nieuwe of aparte beroepsgroep, maar kan door een bedrijfsarts of verzekeringsarts worden ingevuld.
In de huisartsenzorg en medisch specialistische zorg is het van belang om de factor arbeid structureel aandacht te geven. Verder is afstemming en samenwerking tussen specialisten arbeid en gezondheid, huisartsen en medisch-specialisten cruciaal omdat die de arbeidsgerichte medisch zorg verbetert. Dit betekent dat zij onderling afspraken maken over verwijzing, consultatie, gegevensuitwisseling en verdeling van verantwoordelijkheden. Ook dient collectieve preventie een prominente plaats te krijgen.
De KNMG biedt deze visie aan de ministers van Volksgezondheid en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan. Héman: ‘We willen op basis hiervan met elkaar in gesprek gaan over de vraag hoe we kunnen realiseren dat iedereen recht heeft op arbeidsgerichte medische zorg. Zo stelt de medische beroepsgroep voor om proeftuinen te starten met werkgevers, verzekeraars en gemeenten en andere experimentele vormen. Voor deze proeftuinen en de wetenschappelijke evaluatie, bijvoorbeeld binnen een ZonMw programma, is subsidie nodig. Het zou mooi zijn als de ministers het voorstel overneemt, door randvoorwaarden te creëren.’
De visie sluit aan bij de ‘Consensusverklaring over Werk en Gezondheid’ die de KNMG samen met het NHG, de LHV en de NVAB in 2014 sloot.
Tijdens het congres Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland sprak René Héman in een videoboodschap over zorg die niet gericht is op genezen, maar op het verlichten van lijden.
Een ruime Kamermeerderheid stemde 25 april in met twee amendementen die de schadelijke gevolgen van het publiceren van tuchtmaatregelen beperken. Publicatie van berispingen en boetes zal niet meer standaard plaatsvinden en bij publicatie zal meer contextinformatie komen. De KNMG maakt zich hier al langer hard voor.
GroenLinks presenteerde op 23 april haar visie op de zorg voor kwetsbare ouderen. De KNMG waardeert de inzet van GroenLinks voor het stimuleren van zorg die passend is, maar wil ervoor waarschuwen dat de discussie over passende zorg niet over kosten zou moeten gaan.
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen hebben hun landelijke opleidingsplannen voor het specialisme dermatologie en venereologie respectievelijk maag-darm-leverziekten herzien.
Géén keuze-informatie voor patiënten, wél onnodige schade voor artsen. Dit is het zeer ongewenste effect van openbaarmaking van door tuchtcolleges opgelegde berispingen en boetes in lokale kranten. Al jaren strijdt de KNMG hiertegen. Tijdens het debat op 19 april kreeg de KNMG van diverse partijen in de Tweede Kamer bijval. Dit leidde tot de toezegging van minister Bruins om te gaan kijken naar een toelichting bij publicatie van tuchtmaatregelen.
Meer privacyrechten voor patiënten en meer verplichtingen voor zorginstellingen. Dat zijn de uitgangspunten van de De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die de Wet bescherming persoonsgegevens vervangt.
Het project om gendersensitieve zorg in vijf geneeskundige vervolgopleidingen te verankeren, is succesvol afgerond. Bekijk het eindrapport.
Drs. M. Jambroes, arts maatschappij en gezondheid en lid van het CGS per 23 april 2018, is per dezelfde datum gekozen tot nieuwe vice-voorzitter van het CGS.
De afgelopen maanden heeft het College Geneeskundige Specialismen (CGS) geïnventariseerd welke wijzigingen in de regelgeving van het CGS noodzakelijk en wenselijk waren. Het CGS heeft diverse wijzigingsvoorstellen ontvangen voor besluiten met betrekking tot zowel specialismen als profielen. Het CGS heeft deze voorstellen verwerkt in een verzamelwijzigingsbesluit en dit besluit op 14 maart 2018 als ontwerp vastgesteld.
“Misschien had hij een laatste zetje nodig, maar uiteindelijk heeft hij het natuurlijk helemaal zelf gedaan.” Interview met casemanager Michelle Prud’homme, van ABS-artsen.
Geef uw reactie