De grote opkomst bij de eHealth bijeenkomst ‘Leren van Elkaar’ vraagt om een vervolg. De KNMG nam het initiatief om aan het eind van de eHealth Week, georganiseerd door VWS in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU, een aantal relevante noviteiten voor artsen samen te vatten. Naast plenaire presentaties was er een markt met een 10-tal exposanten van concrete toepassingen.
Bijna 200 artsen, studenten en paramedici wisten een kaartje te bemachtigen voor de KNMG-bijeenkomst in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Het doel was de deelnemers inzicht te bieden in recente ontwikkelingen op het terrein van eHealth en hen te inspireren met voorbeelden uit de praktijk. Onder leiding van dagvoorzitter en bijzonder KNMG-hoogleraar Telemedicine Leonard Witkamp spraken bevlogen sprekers over de zorgrevolutie ten gevolge van eHealth.
De vele digitale oplossingen die huisarts Bart Timmers in zijn praktijk inzet, zorgen voor meer en beter contact met zijn patiënten. Deze zijn essentieel voor een huisarts om optimale zorg te kunnen bieden, zo stelt Timmers. Hij signaleert ook enkele knelpunten, zoals de onmogelijkheid om systemen te koppelen, het beheervraagstuk en het doorbreken van bestaande patronen op de werkvloer.
Bekijk “e-Health in de huisartsenpraktijk. Wat kan, wat werkt, wat niet, wat komt?”
Markus Oei is KNO arts in het Flevoziekenhuis en directeur van Inforium, dat onder andere een digitaal patiëntenvoorlichtingssysteem uitgeeft. Hij enthousiasmeert iedereen om hier snel mee te starten, want elektronische communicatie is sneller, veiliger en betrouwbaarder. Volgens Oei is patiëntenvoorlichting cruciaal voor therapietrouw. Daarom ziet Oei betere communicatie als het nieuwe geneesmiddel.
Bekijk "Digitale communicatie als medicijn"
Margo van Kemenade van de Vrije Universiteit geeft een beeldende presentatie over de zorgrobot die eenzame ouderen daadwerkelijk troost biedt. Een robot is een elektromechanisch apparaat dat beweegt en eigen beslissingen neemt op basis van voorgeprogrammeerde ALS-DAN regels, net zoals de Google-auto. Zorgverleners vinden zo’n zorgrobot maar eng. Maar die angst is onterecht, stelt Kemenade.
Bekijk "Ik ben Alice"
Jarno Meijer en Joep Hoevenaars van Therapieland leggen uit dat Tele-GGZ de therapietrouw in de GGZ-huisartsenzorg verhoogt. Therapieland is een social-media achtige omgeving waarin patiënten via filmpjes uitleg krijgen over hun therapie. Ook worden virtual reality toepassingen ingezet om mensen bijvoorbeeld van hun pleinvrees af te helpen. Stel: je staat in je eentje op de Dam in Amsterdam en het wordt steeds drukker…
Bekijk "verhogen van therapietrouw in eHealth"
Jan Kimpen, kinderarts en Chief Medical Officer bij Philips, bekijkt eHealth vanuit een breed perspectief. Hij schetst de explosieve groei van zorgvragen die op ons afkomen. eHealth maakt het mogelijk die zorgvragen op grote schaal in kaart te brengen. Vervolgens geven deze ‘big data’ meer inzicht in ziektebeelden en betere mogelijkheden tot behandeling daarvan.
Bekijk "Samenwerken aan een datagedreven connected healthcaresysteem"
De bijeenkomst eindigde met een wrap-up, in een panel geleid door Leonard Witkamp met Erik Gerritsen en de chronische patiënten Annemieke en Niels. Leonard Witkamp verwacht dat als gevolg van eHealthontwikkelingen het ziekenhuis in zijn huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad. Routinematige behandelingen en onderzoeken zullen steeds meer buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Secretaris-generaal Eric Gerritsen van het Ministerie van VWS vatte zijn terugblik op de eHealth Week als volgt samen: “Doe het nou gewoon!”.
Geef uw reactie