Samenwerking tussen artsen, zorgorganisaties, farmaceuten en hulpmiddelen industrie is essentieel voor innovatie van zorg. Het Transparantieregister Zorg is al jaren een goed beoordeeld register waarin de financiële relaties tussen deze partijen openbaar worden gemaakt. Lilianne Ploumen (PvdA) wil in plaats van dit register een wettelijke basis voor openbaarmaking van deze financiële relaties.
Met het initiatiefvoorstel Wet transparantieregister zorg pleit Ploumen voor een wettelijke basis voor de openbaarmaking van financiële transacties tussen artsen, zorgorganisaties, farmaceuten en hulpmiddelen industrie. De KNMG en betrokken partners zien veel nadelen aan dit voorstel.
Het voorstel belemmert onnodig de samenwerking in het zorgveld, met als gevolg dat innovatie en uiteindelijk de patiëntenzorg hieronder zullen leiden. Dit hebben wij in een brief aan de informateur laten weten.
In deze brief hebben we de volgende argumenten tegen het voorstel ingebracht:
Het brengt nieuwe hoge administratieve lasten met zich mee
Het maakt een onevenredige inbreuk op de privacy van zorgverleners
Het is problematisch in de uitvoering
Het staat wetenschappelijk onderzoek in de weg
Het openbare Transparantieregister Zorg (transparantieregister.nl) is volgens VWS, die het register jaarlijkse evalueert, een effectief instrument voor het inzichtelijk maken van financiële transacties tussen zorgverleners en farmaceutische en medische hulpmiddelen bedrijven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet hierop toe. Op basis van de evaluatie worden elk jaar verbeteringen doorgevoerd.
De brief aan de informateur is opgesteld in samenwerking met de KNMP, V&VN, NAPA, NVZ, NFU, VIG, BOGIN, Neprofarm, FHI, Nefemed, DIAGNED, FME, Firevaned, GAIN. Deze partijen zijn verenigd in stichtingen CGR, GMH en Transparantieregister Zorg.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl