Als patiënten zelf hun medische gegevens beheren, wil de KNMG dat deze goed beschermd zijn. Zeker met het oog op de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo), waarbij patiënten online zelf gegevens beheren en de druk die zij soms ervaren om medische gegevens te delen. Denk aan verzoeken bij het aanvragen van een uitkering of voorziening.
De KNMG is benieuwd wat het ‘patiëntgeheim’ in dat licht kan betekenen. De KNMG ondersteunt dan ook het pleidooi van initiatiefnemer Patiëntenfederatie die een verkenning van het ministerie van VWS wil naar het instellen van een patiëntgeheim.
Voor een arts geldt al een medisch beroepsgeheim, patiëntengevens zijn daardoor goed beschermd. Die gegevens zouden even goed beschermd moeten zijn wanneer patiënten zelf hun gegevens beheren. Nu is dat feitelijk niet zo. In de praktijk zijn patiënten bovendien vaak afhankelijk van maatschappelijke instanties om een voorziening aan te vragen. Daarvoor zullen soms ook medische gegevens moeten worden verstrekt. Belangrijk is dat dit verzoek gebeurt met de nodige waarborgen én dat er niet meer dan nodig wordt gevraagd voor het beoordelen van de aanvraag. Het verzoek moet proportioneel zijn. De patiënt verdient in zo’n situatie bescherming tegen instanties die hem verzoeken om een afschrift van complete medische dossiers of van zijn pgo. De KNMG is benieuwd wat het patiëntgeheim daarbij kan betekenen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl