Als grondige kennis over internationale gezondheidszorg verdwijnt, is dat een gemis voor de Nederlandse zorgverlening. Dagblad Trouw signaleert dat vijf van de 24 ziekenhuizen waar de artsen hun opleiding volgen, hun begeleiding hebben gestopt vanwege ontbrekende financiering. De KNMG roept de minister van VWS op tot financiering van de opleiding.
We moeten in Nederland onze kennis en kunde op peil houden op het terrein van ziektes die minder vaak in Nederland voorkomen. Artsen moeten immers ook in staat zijn om ‘uitheemse’ ziektes snel te (laten) herkennen en hun patiënten tijdig en kundig te behandelen. En deze ziektes kunnen door de globalisering (reizende Nederlanders en buitenlanders) elke patiënt raken, zeker ook als we aan besmettelijke ziektes denken. Daarnaast is kennis over interculturele aspecten van belang voor een goede medische behandeling van niet-westerse bevolkingsgroepen in Nederland.
Bij de aanpak en bestrijding van uitheemse ziektes vervullen artsen internationale gezondheidszorg (vroeger ‘tropenarts’ genoemd) een sleutelrol. Deze artsen vergaren kennis en doen ervaring op met de behandeling van deze ziektes door te werken in het buitenland. Internationale geneeskunde draagt zo bij aan het verlenen van goede zorg. Dit is één van de redenen waarom de KNMG in 2012 overging tot erkenning van het profiel Internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde.
De signalen over afname van begeleiding in de opleiding zijn dan ook zorgwekkend voor de Nederlandse gezondheidszorg. De KNMG roept de minister van VWS op om financiering voor de opleiding ter heroverwegen en te voorzien in een maatschappelijke behoefte.
Artikel Trouw: De tropenarts dreigt te verdwijnen
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl