Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Ook de KNMG staat op deze dag stil bij de artsen die slachtoffer werden van vervolging en geweld. In het bijzonder herdenken we de honderden Joodse artsen en geneeskundestudenten die tijdens de Holocaust zijn vermoord.
Op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam staan de namen van duizenden Joodse slachtoffers, onder wie honderden Joodse artsen en geneeskundestudenten. De KNMG heeft, samen met de KNMG-districten, 310 van deze namen geadopteerd — als blijvende herinnering aan deze collega’s en om alle artsenslachtoffers te blijven herdenken. In het verlengde van deze adoptie ontwikkelden de KNMG en weekblad Medisch Contact de tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’, die hun verhalen zichtbaar maakt.
De tentoonstelling geeft een indringend beeld van de ontwrichting van levens en loopbanen, en van de dilemma’s waar Joodse artsen voor kwamen te staan. Zij werden uitgesloten van hun beroep, verdreven uit ziekenhuizen en universiteiten, en moesten vaak onderduiken of vluchten. Velen werden gedeporteerd en vermoord. Hun verhalen getuigen van menselijke waardigheid, professionele toewijding en morele moed, zelfs in de meest onmenselijke omstandigheden.
De tentoonstelling is online te zien. Zo blijven deze belangrijke verhalen toegankelijk voor iedereen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl