De KNMG heeft bij de Hoge Raad bepleit dat artsen en ziekenhuizen niet aansprakelijk zijn voor de schade veroorzaakt door gebrekkige PIP-borstimplantaten, omdat ze de gebreken ten tijde van het gebruik niet konden kennen. De Hoge Raad heeft dit standpunt overgenomen.
Het Franse bedrijf Poly Implant Prothese (PIP) heeft borstimplantaten op de markt gebracht, gemaakt van siliconengel, die in de periode 2000-2010 veelvuldig zijn gebruikt. De producent heeft gedurende een aantal jaren met de fabricage en keuring van deze implantaten op grote schaal gefraudeerd. Zo is er bij de fabricage gebruik gemaakt van industriële siliconen in plaats van medische siliconen en heeft de producent de keuringsinstanties bedrieglijk misleid. Later werd ontdekt dat deze implantaten bij een groot aantal patiënten waren gaan lekken. De handel en het implanteren van deze borstimplantaten is per april 2010 met onmiddellijke ingang verboden door de IGJ.
In Den Bosch loopt een zaak waarin een patiënt een ziekenhuis aansprakelijk houdt voor de geleden schade door het lekken van het PIP-borstimplantaat. Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft in dit kader vragen gesteld aan de Hoge Raad. De Hoge Raad deelt nu ons standpunt dat artsen en ziekenhuizen niet aansprakelijk zijn voor schade als gevolg van de gebreken aan de PIP-implantaten.
Artsen werken met richtlijnen om zo goed mogelijke zorg te kunnen leveren aan patiënten. Medische hulpmiddelen, waaronder implantaten, worden in Nederlandse ziekenhuizen op grote schaal toegepast. Daarbij moeten zowel artsen als patiënten erop kunnen vertrouwen dat hulpmiddelen die zijn toegelaten tot de markt, veilig zijn voor patiënten. Artsen houden in het belang van hun patiënt altijd het verloop van de behandeling scherp in de gaten. In diverse kwaliteitsregisters vermelden zij bijwerkingen van hulpmiddelen, die de kwaliteit en veiligheid van hulpmiddelen en medicijnen ten goede moeten komen.
De uitspraak van de Hoge Raad laat zien dat als een implantaat ten tijde van het gebruik naar gangbare medische inzichten geschikt wordt geacht (‘state of the art’), maar later gebrekkig blijkt, dit niet kan worden verhaald op artsen of ziekenhuizen die dit product hebben gebruikt. Hiernaast blijkt uit de uitspraak dat de grootschalige fraude van de producent van de PIP-implantaten maakt dat artsen en ziekenhuizen niet konden weten dat er industriële siliconen in plaats van medische siliconen werden toegepast. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor schade die daardoor is ontstaan.
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch zal op basis van deze beslissing van de Hoge Raad de zaak verder behandelen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl