Vandaag is de start van de Week tegen Kindermishandeling. Bekend is dat circa 3 procent van alle kinderen opgroeit in een onveilige gezinssituatie. Tijdens de coronacrisis nam het aantal meldingen verder toe. In deze jaarlijkse terugkerende week wordt aandacht gevraagd voor dit probleem dat zich altijd dichterbij afspeelt dan we denken.
Tijdens de week van de Kindermishandeling worden diverse activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is de online campagne 'Doorbreek JIJ de stilte?', die wordt gelanceerd door 14 Veilig Thuis-organisaties. De campagne bestaat uit een campagnevideo over kindermishandeling waarin Merel, een prinsessenridder, een kasteel moet beschermen totdat de koning terugkomt. Haar rijk wordt bedreigd door een stiltevloek, waarbinnen niemand meer mag lachen, praten of huilen. De boodschap van de video: open je ogen en oren voor kindermishandeling en doorbreek de stilte! Het houdt niet op totdat Jij iets doet. Ook zijn er vijf verhalen geschreven over volwassenen die terugkijken op hun kindertijd en daarin aangeven wie voor hen de stilte heeft doorbroken. Over deze en andere activiteiten tijdens de week lees je meer op Week tegen Kindermishandeling.
De KNMG steunt uiteraard alle inzet voor betere signalering en aanpak van kindermishandeling. Achter de schermen werkt de KNMG op dit moment aan een verduidelijking van de voor artsen verplichte KNMG-meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld om artsen nog effectiever te ondersteunen bij het signaleren en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zo zullen onder andere handvatten worden toegevoegd voor het op verzoek verstrekken van informatie aan Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gezinsvoogd.
Kindermishandeling is dichterbij dan je denkt. Help jij om hier aandacht voor te vragen?
De organisatie van de Week tegen Kindermishandeling roept iedereen op om een foto op social media te delen met de tekst '…dichterbij dan je denkt' en de hashtags: #dichterbijdanjedenkt, #weektegenkindermishandeling en #wtkm. Zo worden hopelijk zoveel mogelijk mensen bereikt met de belangrijke boodschap dat hulp dichterbij is dan je denkt!
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl