De KNMG stuurde vrijdag 15 november jl. een brief naar de Tweede Kamer en naar minister Bruins voor Medische Zorg om aan te geven dat de artsenfederatie de oplossingen die de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) oppert voor de problemen rond de Wet BIG niet acceptabel vindt. “Een oplossing voor de problemen rond de Wet BIG is dat beroepen door bekwaamheden worden vervangen”, vindt de RVS. Het vak van arts en geneeskundig specialist is echter veel meer dan een verzameling van afzonderlijke bekwaamheden. De KNMG ziet daarom in dit RVS-advies grote risico’s voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Ook leidt dit advies tot toenemende onduidelijkheid voor de patiënt en een enorme administratieve lastenverzwaring.
Het doel van de Wet BIG is te borgen dat de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de zorg hoog is en blijft en dat patiënten beschermd worden tegen ondeskundig handelen. De Raad spreekt in het rapport over de toekomstbestendigheid van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG), dat op 10 oktober 2019 verscheen (opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS), zijn voorkeur uit voor het idee om de Wet BIG om te vormen tot een ‘Wet op de Bekwaamheden in de Gezondheidszorg’. Hierbij ligt de focus op het beoordelen en vastleggen van bekwaamheden van beroepsbeoefenaren in een voor iedereen toegankelijk, maar niet wettelijk geregeld, portfolio. Alleen basisberoepen, zoals arts of verpleegkundige - en dus niet de specialismen – zouden dan in de Wet BIG moeten worden geregeld. De RVS lijkt in het rapport het verwerven van bekwaamheden vooral te koppelen aan werkervaring en niet, of veel minder, aan opleiding. Daarnaast lijkt de Raad het huidige stelsel van specialismen als vervolg op een basisopleiding los te willen laten.
Het rapport geeft volgens de KNMG een goede analyse van de huidige beperkingen van de Wet BIG. De keuze die de RVS lijkt te maken om bevoegdheden te geven aan mensen die er wel ervaring mee hebben, maar er niet voor zijn opgeleid en gecertificeerd, ondersteunt de KNMG echter niet. Héman: ”Wij zien onaanvaardbare risico’s voor de hoge kwaliteit van de zorg als het huidige systeem van opleiding en (her)registratie overboord gegooid wordt. De Nederlandse patiënt verwacht goed gekwalificeerd zorgpersoneel en heeft daar recht op. Zowel opleiding als ervaring speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Laten we ervoor zorgen dat met het oog op de kwaliteitseisen de opleiding nooit ondergeschikt raakt aan werkervaring. Periodieke, onafhankelijke toetsing van bekwaamheden is in de praktijk onmogelijk. Met het voorstel van de Raad kunnen we de kwaliteit en veiligheid van de zorg door beroepenregulering van zorgprofessionals niet meer garanderen.”
Héman: “Dit voorstel gaat voorbij aan het patiëntbelang om eenvoudig de juiste beroepsbeoefenaar te vinden voor zijn of haar medische vraag, omdat de herkenbaarheid van beroepsprofielen vervalt. De opvatting dat het verzamelen van bekwaamheden zonder de context van een breder beroep leidt tot betere zorg, is niet alleen onbegrijpelijk, maar voor de KNMG onacceptabel. Het is een potentiële bedreiging voor de kwaliteit en veiligheid van de hooggekwalificeerde medische zorg in Nederland. Daarnaast zal het voorstel om individuele portfolio’s jaarlijks te toetsen, tot een enorme toename van administratieve lasten leiden. Het is essentieel dat we het advies van de RVS niet zien als blauwdruk hoe het moet.”
In de brief geeft de KNMG kritische kanttekeningen bij het rapport waarbij de KNMG zich beperkt tot haar eigen terrein, de geneeskundige beroepsuitoefening. De beroepsorganisaties KNMP, KNMT, KNGF en NVGzP maken door medeondertekening kenbaar dat zij dezelfde kanttekeningen maken voor de farmaceutische, tandheelkundige, fysiotherapeutische en psychologische beroepsuitoefening. Ook Patiëntenfederatie Nederland onderschrijft de kanttekeningen van de KNMG.
KNMG voorzitter Héman en zijn medeondertekenaars willen graag met andere beroepsgroepen en betrokken organisaties en met de minister voor Medische Zorg om tafel om andere oplossingen voor de beperkingen van de Wet BIG te verkennen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl