Hoogleraar medische geschiedenis Mart van Lieburg is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze eervolle en zeer verdiende onderscheiding voor zijn uitgebreide bijdrage aan het toegankelijk maken van de Nederlandse medische geschiedenis: “Elke patiënt, elk idee en elk probleem kent een geschiedenis.”
Van Lieburg is sinds 1989 als bibliothecaris van de KNMG verantwoordelijk voor het in stand houden van de historische collectie van de KNMG, ook wel Bibliotheca Medica Neerlandica geheten.
“Professor Van Lieburg is voor de medische geschiedenis in Nederland van grote betekenis”, zegt KNMG-voorzitter René Héman. “Als bibliothecaris is hij actief geweest om alle medische archieven te verzamelen en voor verval te behouden. Zijn trefpunt Medische Geschiedenis Nederland te Urk heeft de medische geschiedenis laagdrempelig toegankelijk gemaakt voor alle geïnteresseerden. Dit zien we als een grote verdienste voor de KNMG en haar achterban.” Van Lieburg ontving zijn onderscheiding op 15 december 2017 op de Domus Dag, het jaarlijks evenement over medische geschiedenis, waar hij de geestelijk vader van is.
Afgelopen zomer was Mart van Lieburg te zien in de vierdelige serie ‘Anatomische Les met Ria Bremer’. Van Lieburg gidste de kijkers door de geschiedenis van de geneeskunde in verhalen, schilderijen, prenten en gravures. Vol enthousiasme liet Van Lieburg voorbeelden zien van de ontwikkeling van de geneeskunst door de eeuwen heen. De collectie uit het trefpunt Medische Geschiedenis Nederland kwam hierbij uitgebreid in beeld.
Van Lieburg doceerde aan drie van de acht medische faculteiten, in Rotterdam, Groningen en Leiden. Zijn belangrijkste doel: studenten en medici historisch te leren denken, vertelde hij in een interview met studententijdschrift Arts in Spe. ‘Ze krijgen oog voor het feit dat elke patiënt, elk idee en elk probleem een geschiedenis kent.’
Op 15 december werd ook de eerste Domus Medica lezing uitgesproken, door Marcel Levi. Met deze lezing, geïnitieerd door Mart van Lieburg, wordt de lange traditie van KNMG-voorzittersredes nieuw leven ingeblazen. Die begon toen de Amsterdamse geneesheer Gustaaf Voorhelm Schneevoogt in 1849 de eerste Algemene Vergadering van de artsenorganisatie toesprak over ‘Het gewigt van de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, vooral in den tegenwoordigen tijd’.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl