Een vertrouwelijke en veilige omgeving is voor zowel de arts als de patiënt essentieel. Seksueel grensoverschrijdend gedrag in een zorgrelatie is absoluut ontoelaatbaar. Gelukkig handelt de meerderheid van de zorgverleners professioneel en integer. Echter, de omvang en de inhoud van de meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laten zien dat een veilige zorgrelatie niet altijd vanzelfsprekend is.
De KNMG is verontrust door de hoge aantallen meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorgrelatie die blijken uit het vandaag gepubliceerde IGJ-rapport. "Iedere melding is er een teveel. Seksuele uitingen richting patiënten zijn volstrekt onacceptabel, ongeacht of de patiënt hiervoor toestemming geeft", benadrukt KNMG-voorzitter Jurriaan Penders.
De KNMG-Gedragscode voor artsen is hier duidelijk over: contacten van seksuele aard en seksueel getint gedrag horen niet thuis in de arts-patiëntrelatie. Penders: "Zeker als arts neem je je professionele grenzen in acht en onthoud je je van elk seksueel getint gedrag. Deze grenzen zijn niet onderhandelbaar."
De KNMG roept artsen op alert te zijn op signalen van grensoverschrijdend gedrag in de zorg en deze signalen altijd serieus te nemen. "Creëer een cultuur waarin patiënten en zorgprofessionals zich veilig voelen om misstanden te melden", aldus Penders. De artsenfederatie adviseert zorgaanbieders de nieuwe IGJ-zelfscan te gebruiken voor het versterken van hun preventiebeleid.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl