De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt mogelijk meer ruimte om te bepalen hoe zij de verplichte meldingen van zorgaanbieders afhandelt. Dit blijkt uit een voorstel om het Uitvoeringsbesluit Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (U-Wkkgz) aan te passen.
Calamiteiten, geweld in de zorgrelatie en ontslag wegens disfunctioneren moeten worden gemeld bij de IGJ. Na een verplichte melding onderzoekt de IGJ of sprake is van een risico voor de veiligheid van patiënten of de kwaliteit van zorg.
De minister stelt voor om de IGJ meer flexibiliteit te geven in de wijze waarop zij deze meldingen afhandelt.
Door de IGJ meer maatwerk te laten toepassen bij de afhandeling van verplichte meldingen, kan zij haar tijd en middelen effectiever inzetten voor het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van zorg.
Wij zijn dan ook overwegend positief over het voorstel.
Wel hebben wij de minister gevraagd het voorstel op een aantal punten te verduidelijken en aan te passen. Voor de KNMG als artsenfederatie is het essentieel dat de IGJ verplichte meldingen transparant, controleerbaar en navolgbaar afhandelt. Dit geeft artsen rechtszekerheid en beschermt hen tegen willekeur.
Ook is het belangrijk dat er voor artsen duidelijke en consistente criteria komen die bepalen wanneer de IGJ wel of geen nader onderzoek instelt of een zorgverlener uitnodigt voor een gesprek. Daarom wil de KNMG betrokken worden bij het opstellen van de beleidsregel waarin de criteria voor het maatwerk van de IGJ worden uitgewerkt.
Wij blijven daarom graag in gesprek met de minister en andere betrokken partijen om tot een werkbaar en evenwichtig Uitvoeringsbesluit Wkkgz te komen. Samen kunnen we werken aan een gezondheidszorg waarin de veiligheid en het welzijn van patiënten voorop staan, en waarin artsen met vertrouwen hun werk kunnen doen.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl