Seksueel grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in de zorg. Niet in de behandelkamer, niet op de werkvloer. De KNMG-Gedragscode laat daar geen twijfel over bestaan. Maar een veilige werk- en zorgomgeving ontstaat niet vanzelf. Het vraagt van álle zorgprofessionals bewustzijn van hun eigen rol én verantwoordelijkheid: om te signaleren én te handelen wanneer grenzen worden overschreden.
De KNMG ondersteunt het Zorgmanifest tegen grensoverschrijdend gedrag en is op 5 juni aanwezig bij het gelijknamige congres om bij te dragen aan meer bewustwording binnen de sector. Want gedragsverandering begint bij het besef: iedereen heeft hierin een rol te vervullen.
“Een veilige werkomgeving is een randvoorwaarde voor goede zorg,” zegt KNMG-voorzitter Jurriaan Penders. “Het is niet alleen aan het slachtoffer om grenzen te bewaken. Die verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal — zeker in situaties waarin ongelijke macht en hiërarchie een rol spelen.”
Het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag is essentieel. Niet wegkijken, maar erkennen en het gesprek aangaan. Dat lukt alleen als er een cultuur is waarin dit mogelijk is, Daarom pleit de KNMG voor een cultuurverandering op de werkvloer door te werken aan preventie en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De handreiking van de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag reikt concrete bouwstenen aan voor deze cultuurverandering, via drie pijlers:
De KNMG wil bijdragen aan een zorgsector waarin het normaal is om verantwoordelijkheid te nemen voor elkaars veiligheid. Want pas als zorgprofessionals hun rol erkennen en benutten, ontstaat er ruimte voor een cultuur van openheid en respect.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl