Vandaag hebben PVV, VVD, NSC en BBB hun hoofdlijnenakkoord gepubliceerd. Preventie, beheersing van zorguitgaven en de kwaliteit van zorg vormen belangrijke thema’s binnen het akkoord. Tegelijkertijd zijn er aanzienlijke bezuinigingen aangekondigd in de budgettaire bijlage. De KNMG maakt zich ernstige zorgen over de impact van deze bezuinigingen op het verkleinen van de gezondheidsverschillen en mist daarnaast de scherpe keuzes die nodig zijn voor de houdbaarheid van de zorg.
Op het gebied van de gezondheidszorg wil het nieuwe kabinet daarnaast werk gaan maken van kwaliteit van zorg, aanpak van agressie en fraude, vaccinatiebeleid, verbetering van zorg in de laatste levensfase, ouderen- en eerstelijnszorg en het vormgeven van een veilig, decentraal elektronisch patiëntendossier. De precieze invulling hiervan zal de komende tijd vorm moeten krijgen als de partijen toewerken naar een regeerakkoord.
In het hoofdlijnenakkoord wordt alleen gekeken naar de beheersbaarheid van zorguitgaven en de kwaliteit van zorg. Dat is echter niet genoeg. Schaarste dwingt tot moeilijke beslissingen over welke zorg wanneer kan worden verleend. Het is belangrijk dat het kabinet scherpe keuzes gaat maken in samenspraak met samenleving en zorgprofessionals.
Daarnaast pleiten we voor het verminderen van regeldruk, het verhogen van ontwikkelmogelijkheden en professionele autonomie, en aandacht voor een gezond en veilig werkklimaat om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Ook benadrukt de KNMG het belang van gelijke toegang tot zorg, waarbij oplopende wachtlijsten in GGZ en langdurige zorg om een herziening van het zorgsysteem vragen.
In de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord staan flinke bezuinigingen aangekondigd. Er wordt 1 miljard bezuinigd op 'Generieke taakstelling subsidies', waaronder gezonde leefstijl, en daarnaast nog 300 miljoen euro op de publieke gezondheid. Ondanks hoge ambities in het akkoord zelf, zoals een centrale rol voor preventie om gezondheidsverschillen te verkleinen en zorgvraag te beheersen, wekt dit grote zorgen bij de KNMG over de haalbaarheid van deze doelen.
De KNMG dringt ook aan op een langetermijnbeleid met wettelijk verankerde gezondheidsdoelen en effectieve leefstijlmaatregelen. Het aanstellen van een regeringscommissaris voor gezondheid en het integreren van gezondheid in alle beleidsvormingsprocessen zijn cruciale stappen.
Of dit hoofdlijnenakkoord daadwerkelijk bijdraagt aan de houdbaarheid van de zorg en gelijke kansen op gezondheid, zal sterk afhangen van de uitwerking. De KNMG dringt aan op het maken van scherpe keuzes bij het uitwerken van het regeerakkoord. De KNMG roept het nieuwe kabinet op om in nauwe samenwerking met zorgprofessionals en andere stakeholders in de zorg en het sociale domein, deze cruciale onderwerpen verder uit te diepen en te vertalen naar effectief beleid.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl