“De SCEN-arts is dokter met hoofd en hart. Naast medisch adviseur ben je ook collega met compassie”, met die woorden opende Mieke Draijer (specialist ouderengeneeskunde en lid KNMG federatiebestuur) op 9 april het SCEN-congres. Een uur voor officiële start vulde de lounge van Figi Zeist zich al met ruim 400 artsen.
Een divers gezelschap van huisartsen tot specialisten ouderengeneeskunde, ouderenpsychiaters, anesthesiologen en zelfs een enkele uroloog. “Juist die diversiteit is zo verrijkend,” merkte een van hen op, Een ander zegt: “Ik heb nog euthanasie gedaan in de tijd dat de richtlijn er nog niet was. Dan voel je je echt verdomd alleen. Het is zo waardevol om te kunnen overleggen, iemand die je de indruk geeft: je doet het goed.” Die gedeelde verbondenheid was vanaf het eerste moment voelbaar.
Het congres startte plenair. Specialist ouderengeneeskunde Mieke Draijer opende met een woord van dank en de oproep om elkaar te steunen, te blijven leren, en te blijven streven naar professionaliteit. Psychiater en SCEN-arts Radboud Marijnissen, voorzitter van de werkgroep euthanasie van de NVvP, sprak over de nieuwe werkwijze die het addendum bij de NVvP-richtlijn over euthanasie met zich meebrengt. Carlo Leget, hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, ging in op morele stress en het oordeel van de SCEN-arts. Arts-onderzoeker Marte Fleur Antonides sprak over haar bevindingen over de veranderende perceptie van het lijden, een onderzoek dat ze met Els van Wijngaarden doet.
Na de lunch verspreidden de deelnemers zich over kleinere groepen in de workshops. Petra Blommendaal en Nieske Heerema spraken met collega’s over de kwaliteit van SCEN-consultaties: de bereidheid om je toetsbaar op te stellen. In een andere zaal bespraken Cees van Donselaar en Christel Herben de uitdagingen rondom euthanasieverzoeken bij neurologische aandoeningen, waarbij de timing van het consult soms allesbepalend kan zijn. En in een andere workshop bracht geestelijk verzorger Arie Kooijman een levendige uitwisseling op gang over zelfcompassie, aan de hand van inzichten van psycholoog Kristin Neff. Want, zo werd duidelijk, compassie begint ook bij jezelf.
De dag eindigde zoals hij begon: met gesprekken. In de gangen, bij de uitgang, over de inhoud én over de ontmoeting. Een congres dat niet alleen voedde met kennis, maar ook ruimte gaf aan reflectie, herkenning en verbondenheid – precies dat wat SCEN-artsen in hun werk zo vaak geven, maar ook zelf zo hard nodig hebben.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl