Per 1 oktober 2024 treedt het vernieuwde protocol Intensief Toezicht van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) in werking. Het protocol beschrijft de stappen die de RGS doorloopt tijdens intensief toezicht. Zo weten opleidingsorganisaties en -professionals wat er van hen verwacht wordt en wat zij van de RGS kunnen verwachten. Door intensief toezicht te hanteren wanneer nodig, streeft de RGS ernaar de kwaliteit van de geneeskundige vervolgopleidingen te waarborgen. Met het protocol wil de RGS transparant zijn over de aanpak en mogelijke uitkomsten van intensief toezicht.
Opleidingsorganisaties en -professionals die artsen in opleiding tot specialist (aiossen) opleiden in een geneeskundig specialisme of profiel, hebben hiervoor een erkenning nodig. Vanaf het moment dat de RGS de erkenning verleent, houdt zij regulier toezicht op de kwaliteit van de opleiding door middel van rapportages en evaluatiebezoeken. De systematiek van erkenning en toezicht is gebaseerd op het vertrouwen dat opleidingsorganisaties en -professionals primair zelf de kwaliteit van de opleiding(en) bewaken en verbeteren.
Als tijdens het reguliere toezicht blijkt dat de kwaliteit of veiligheid van de opleiding of het opleidingsklimaat mogelijk tekortschiet, of op andere manieren niet aan de erkenningseisen wordt voldaan, kan de RGS besluiten om het toezicht te intensiveren. Dit wordt intensief toezicht genoemd.
De RGS kan in elk geval overgaan tot intensief toezicht wanneer tijdens het reguliere toezicht signalen worden opgevangen dat:
Intensief toezicht leidt ertoe dat de RGS directer en directiever toezicht houdt en nauwgezet nagaat in hoeverre de betreffende organisatie voldoet aan de erkenningseisen en het kwaliteitskader. Dit gebeurt door middel van onderzoek op maat dat wordt gecoördineerd door een secretaris van de RGS. Deze secretaris fungeert ook als aanspreekpunt voor de opleidingsorganisatie. Het onderzoek kan bestaan uit een verzoek tot rapportage, gesprekken met betrokkenen uit de opleidingsorganisatie en/of een visitatie ter plaatse. Het doel van het onderzoek is om te toetsen of het vertrouwen dat de RGS eerder heeft gegeven aan de opleidingsorganisatie en de betrokken opleidingsprofessionals gerechtvaardigd is. Het instellen van intensief toezicht heeft op zichzelf nog geen directe gevolgen voor de erkenning van de opleidingsorganisatie.
Tijdens het intensief toezicht is het doel om de opleidingsorganisatie te laten komen tot een herstel van de geconstateerde gebreken in één of meer opleidingen. Daarnaast richt het zich op de kwaliteitsverbetering van die opleiding(en) en de opleidingsoverstijgende aspecten. In visitaties en rapportages wijst de RGS op onderdelen waarop de opleidingsorganisatie zich moet verbeteren. Vervolgens monitort de RGS het verbeterproces binnen de opleidingsorganisatie.
Een mogelijke uitkomst van intensief toezicht is dat de RGS besluit om weer over te gaan tot het reguliere toezicht. Dit gebeurt wanneer uit het onderzoek tijdens het intensieve toezicht blijkt dat de kwaliteit en veiligheid van de opleiding (inmiddels) op orde zijn en dat de opleidingsorganisatie (weer) voldoet aan de erkenningseisen. Als het onderzoek echter uitwijst dat de kwaliteit of veiligheid van de opleiding tekortschiet, of dat niet wordt voldaan aan de erkenningseisen, kan dit gevolgen hebben voor de erkenning van de opleidingsorganisatie. In dat geval kan de erkenning van de opleidingsorganisatie worden omgezet naar een erkenning voor bepaalde tijd, of in een uiterst geval worden ingetrokken.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl