Waarvoor dient het medisch beroepsgeheim? Hoe is het geregeld? En hebben gemeenteambtenaren, bestuurders en schoonmakers ook een geheimhoudingsplicht? Samen met een update van de Factsheet Medisch Beroepsgeheim heeft het ministerie van VWS nieuwe informatie gepubliceerd over het beroepsgeheim.
De vernieuwde Factsheet Medisch Beroepsgeheim is een update van de versie uit 2015. De KNMG heeft bij de totstandkoming een adviserende rol gespeeld. De factsheet is in de eerste plaats bedoeld om Kamerleden, overheden en maatschappelijke organisaties te informeren over de reikwijdte van en uitzonderingen op het medisch beroepsgeheim, maar bevat ook voor artsen interessante passages. Aan de nieuwe versie is een aantal praktijkdilemma’s toegevoegd. Bijvoorbeeld: een dochter die een arts belt om informatie over de medicatie van haar moeder; kinderen die inzage in het dossier van hun overleden vader vragen omdat hij alle bezittingen aan de buurvrouw heeft nagelaten.
De nieuwe Factsheet is gepresenteerd als bijlage bij een uitgebreide brief van minister Schippers aan de Tweede Kamer. Schippers zet daarin een aantal aspecten van het medisch beroepsgeheim uiteen, waaronder de inzage in dossiers door nabestaanden van een patiënt, scholing over het medisch beroepsgeheim, de geheimhoudingsplicht van de professional in het publieke domein en de inzet van de onafhankelijke arts bij de bestrijding van fraude in de zorg.
De brief van de minister bevat nog drie andere bijlagen. Een daarvan zet de basisprincipes van het medisch beroepsgeheim nog eens op een rij, waaronder het belang van het beroepsgeheim, de regelgeving en uitzonderingen hierop en wettelijke mogelijkheden om gegevens uit te wisselen. Een andere bijlage gaat in het bijzonder in op de geheimhoudingsplicht voor professionals in het publieke domein, zoals bij de IGZ, het UWV en gemeenten. Zo hebben IGZ-ambtenaren bijvoorbeeld een van zorgaanbieders afgeleide zwijgplicht en verschoningsrecht. UWV-medewerkers die geen afgeleid beroepsgeheim hebben, hebben wel een geheimhoudingsplicht op grond van de Wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Suwi). En gemeenteambtenaren hebben een geheimhoudingsplicht op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). In weer een andere bijlage informeert de minister de Tweede Kamer over de scholingsactiviteiten die de KNMG de laatste jaren heeft ontwikkeld rond het medisch beroepsgeheim. Wat dat betreft stelt minister Schippers dat de KNMG ‘goed bezig’ is op dit terrein.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl