Pia Dijkstra (D66) diende op 17 juli het - volgens de KNMG onwenselijke – initiatief wetsvoorstel in dat moet regelen dat ouderen die niet ernstig ziek zijn, hulp bij zelfdoding kunnen krijgen van een ‘levenseindebegeleider’. De KNMG heeft al eerder aangegeven dat deze wet onwenselijk is vanwege principiële en praktische bezwaren.
De KNMG heeft in 2017 uitvoerig de problemen met een dergelijke wet beschreven: die zal onder meer de zorgvuldigheid van de euthanasiewet uithollen en kan stigmatiserend zijn voor ouderen. Daarnaast blijkt uit het recente onderzoek ‘Perspectieven op de doodswens van ouderen die niet ernstig ziek zijn’ dat de gevoelens van ‘voltooid leven’ doorgaans heel ambivalent zijn, vaak voorkomen bij mensen onder de 75 jaar en in veel gevallen gepaard gaan met mentale, fysieke en sociaaleconomische problemen. Het begrip ‘voltooid leven’ heeft dan ook een veel te positieve connotatie. In de praktijk gaat het vooral om kwetsbare mensen die verlies van zingeving ervaren en vaak afhankelijk zijn van de hulp van anderen.
Deze kabinetsperiode komt het waarschijnlijk niet meer tot een stemming over deze wet. Eerst moet de Raad van State nog met een advies komen en in maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Als KNMG gebruiken we deze tijd om met politieke partijen in gesprek te gaan over onze bezwaren, zodat de partijen onze argumenten kunnen meewegen bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s. Ook hebben we de Raad van State gevraagd onze overwegingen te betrekken bij hun advisering richting D66.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl