Maar liefst 27 koepel- en beroepsorganisaties uit de zorg ondertekenden op 18 november de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Met een achterban van bijna 700 organisaties en ruim 190.000 leden en medewerkers brengen we de beweging naar een rookvrije zorg verder op gang. Ook de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord komt hiermee een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland.
Tijdens de feestelijke onlinebijeenkomst tekenden de vertegenwoordigers van zorgorganisaties, onder leiding van KNMG-voorzitter René Héman, de intentieverklaring. Dit betekent dat zij zich gaan inzetten voor rookvrije terreinen, een goed aanbod van stoppen-met-rokenzorg aan cliënten en patiënten, en HR-beleid en ondersteuning bij het stoppen met roken voor medewerkers in de zorginstellingen.
Roken is met afstand de grootste, te voorkomen, oorzaak van ziekte en sterfte in ons land. De gezondheidszorg speelt een cruciale rol bij het rookvrij maken van de samenleving. De KNMG heeft daarom samen met VVGN en VNN in 2017 het initiatief genomen de zorg rookvrij te maken. Een belangrijke basis hiervoor vormde de Intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’ die op 31 mei 2017 werd ondertekend door negen zorgorganisaties. De intentieverklaring was destijds onderdeel van het gelijknamige congres ‘Maak de zorg rookvrij’. Met de nieuwe ondertekenaars tezamen bestrijken we nu bijna het volledige zorglandschap.
Dit tekenmoment is georganiseerd door de Werkgroep Rookvrije zorg. Deze werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de zorgorganisaties die al eerder de intentieverklaring ondertekenden, VWS, het Trimbos Instituut en het Partnership Stoppen met Roken.
De aansluitende partijen zijn: De Vereniging voor Gehandicaptenzorg, Actiz, Jeugdzorg Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Nederlandse Vereniging voor Neurologie, Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland, Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied, Nederlandse Vereniging voor Urologie, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Stichting Keurmerk Fysiotherapie, Chronisch Zorgnet, Nederlands Instituut van Psychologen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, Landelijk Overleg Sociaal-Geneeskundigen in Opleiding, Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid, Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie, Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl