De KNMG heeft met interesse kennisgenomen van het persbericht van D66 over euthanasie bij dementie. De KNMG herkent de tragiek en dilemma’s die zich soms voordoen rond patiënten met gevorderde dementie. De KNMG begrijpt daarom goed dat D66 het onderwerp over euthanasie bij dementie opnieuw aankaart.
Tegelijkertijd merkt de KNMG op dat euthanasie bij vooral patiënten met gevorderde dementie ingewikkeld is en waarvoor geen eenvoudig oplossing bestaat. Artsen zijn niet zozeer terughoudend uit angst voor strafvervolging, maar vooral omdat het moreel ingewikkeld en emotioneel belastend is om het leven van een patiënt te beëindigen die daar zelf niet (meer) om vraagt of kan vragen, noch daar zelf mee in kan stemmen.
Hoewel het voorstel van D66 om euthanasie uit het Wetboek van Strafrecht te halen een oplossing lijkt, benadrukt de KNMG dat dit ook nadelige gevolgen kan hebben. De huidige wetgeving, inclusief het strafrechtelijke kader, biedt artsen en patiënten duidelijkheid én bescherming: euthanasie blijft strafbaar, tenzij voldaan is aan de wettelijke voorwaarden. Dit principe draagt bij aan de zorgvuldigheid en terughoudendheid die nodig is bij ingrijpend en bijzonder medisch handelen als euthanasie.
Wat betreft het door D66 voorgestelde verplichte gesprek over het levenseinde na de diagnose dementie, benadrukt de KNMG dat het tijdig spreken over het levenseinde en over de zorgen, wensen en behoeften van patiënten inderdaad belangrijk is en nu ook al vaak plaatsvindt. Daarbij is het essentieel dat wordt aangesloten bij het moment waarop de patiënt daar zelf behoefte aan heeft.
De KNMG kijkt met belangstelling uit naar de nadere uitwerking van de plannen van D66 en gaat hierover graag het gesprek aan. Daarbij staan wij vanzelfsprekend open voor andere perspectieven en denken wij graag mee over mogelijke alternatieven, mits daarin de belangen van patiënten en artsen goed geborgd zijn.
Ben je arts en wil je reageren op dit artikel, stuur dan een mail naar communicatie@fed.knmg.nl