Intervisie
Intervisie is een begeleidingsvorm waarin de deelnemers op systematische wijze een inbreng, met name gericht op de competenties communicatie, samenwerking of professionaliteit, van een van hen bespreken. Een van de leden van de intervisiegroep formuleert een vraagstelling die te maken heeft met de integratie van de persoon in het beroep. De groepsleden helpen de inbrenger de vraagstelling te verhelderen, een antwoord te zoeken en handelingsalternatieven te bedenken. De groep bestaat bij voorkeur uit 4-8 personen, die gedurende een langere periode in dezelfde samenstelling bijeenkomt. Intervisie kan met begeleider en zonder begeleider worden gedaan.
Begeleide intervisie
Intervisie is effectief wanneer de deelnemers geleerd hebben te werken met intervisiemethodieken. Meestal zijn vier tot zes startbijeenkomsten onder begeleiding van een intervisiebegeleider (supervisor) nodig om de intervisie vruchten te laten afwerpen. Daarna kan de intervisiegroep zelfstandig door. Intervisiebegeleiding kan ook worden ingeroepen wanneer de intervisiegroep behoefte heeft aan opfrissen van de werkwijze, nieuwe intervisiemethodieken wil leren hanteren of de onderlinge communicatie wil verbeteren. Begeleide intervisie wordt gedaan door een geregistreerde en deskundige supervisor (lid van Coaches voor Medici óf LVSC-erkende opleiding én ervaren in het begeleidingskundig werken met artsen).
Niet begeleide intervisie
Wanneer een intervisiegroep zonder begeleiding werkt heeft een Erkend Kwaliteits Consulent (EKC) tot taak de kwaliteit van intervisie in de toetsgroep te stimuleren en te bewaken. De EKC die intervisie in de toetsgroep organiseert is actief lid van deze intervisiegroep. Kennis over doel en werkwijze van intervisie is een onderdeel van de basiscursus EKC. Voor Verenso geldt dat er gebruik wordt gemaakt van een door de beroepsgroep erkend begeleider i.p.v. een EKC. De accreditatie voor niet begeleide intervisie loopt volgens de route EKC-PAM. De verslaglegging wordt gekenmerkt door vertrouwelijkheid (geanonimiseerd). De diepgang wordt zichtbaar gemaakt. De methodiek, onderwerpen en afspraken/maatregelen worden helder beschreven.