Herregistratie in het BIG-register is sinds 1 januari 2018 verplicht voor basis- en profielartsen. Herregistratie is mogelijk op grond van relevante werkervaring of op basis van scholing. Welke werkervaring mag meetellen is uitgewerkt in het zogenoemde beoordelingskader voor artsen. Ook voor herregistratie op basis van scholing gelden voor artsen specifieke regels.
Artsen die zich kunnen herregistreren ontvangen zes maanden voorafgaand aan hun uiterste herregistratiedatum een brief van het BIG-register (CIBG).
De eisen voor herregistratie zijn wettelijk vastgelegd. In het kort komen die erop neer dat in vijf jaar tijd 2080 uur werkervaring moet zijn opgedaan. Alleen werkervaring in de individuele gezondheidszorg en binnen het deskundigheidsgebied van de arts mag meetellen. Het blijft in veel gevallen afhankelijk van specifieke situaties of bepaalde werkzaamheden kunnen meetellen. Het beoordelingskader voor artsen helpt bij het bepalen of werkzaamheden aan de norm voldoen. Daarin is ook aangegeven welke werkzaamheden als ‘gelijkgestelde werkzaamheden’ kunnen meetellen.
De arts die niet genoeg uren werkervaring heeft, of waarvan de uren niet voldoen aan de vereisten, kan zich herregistreren na het volgen van een scholings- en toetsprogramma.
Voor de KNMG staat kwaliteit van zorg voorop. Het is belangrijk dat patiënten of cliënten erop kunnen vertrouwen dat de beroepsbeoefenaren die in het BIG-register staan voldoende deskundig en ervaren zijn. Door eens in de vijf jaar opnieuw te registeren, wordt de deskundigheid van artsen beter gewaarborgd en blijft het register actueel.
Het ministerie van VWS stelde herregistratie van basisartsen verplicht. De KNMG verwacht dat basisartsen het belangrijk vinden om in het BIG-register ingeschreven te blijven staan. Bij kwaliteit van zorg hoort nu eenmaal voldoende werkervaring en kennis.
Bent u niet op tijd met uw aanvraag voor herregistratie of voldoet u niet aan de criteria, dan wordt uw inschrijving beëindigd. Dit betekent dat de rechten en plichten die verbonden zijn aan uw inschrijving in het BIG-register vervallen. U bent dan niet meer bevoegd om handelingen te verrichten die waren verbonden aan deze beroepstitel. Dit betekent dat u geen recepten meer mag schrijven en geen voorbehouden handelingen meer mag verrichten op eigen gezag. Ook mag u dan niet langer de titel arts voeren. Wel mag u deze titel gebruiken met de toevoeging ‘niet-praktiserend’. Met de toevoeging ‘niet-praktiserend’ laat u zien dat u de opleiding tot arts heeft gevolgd. Tegelijkertijd voorkomt u dat derden de indruk krijgen dat u nog bevoegd bent. Na uw doorhaling valt u niet meer onder het tuchtrecht. Wel bent u nog tuchtrechtelijk aan te spreken voor handelen of nalaten tijdens de periode dat u arts was. Dit kan tot 10 jaar nadat de gebeurtenis waarover wordt geklaagd, plaatsvond. Ook blijft uw geheimhoudingsplicht gelden over de gegevens die u verkreeg als arts. Zonder die garantie wordt het beroepsgeheim immers uitgehold.
Is uw inschrijving als specialist beëindigd en verliest u ook uw inschrijving als arts omdat u in beide gevallen niet aan de herregistratie-eisen voldeed? Dan kunt u uw specialistentitel of de beroepstitel arts met de toevoeging ‘niet-praktiserend’ (voluit geschreven) blijven gebruiken.
Overigens kan de arts niet-praktiserend zich altijd weer laten inschrijven in het BIG-register door het scholings- en toetsprogramma (succesvol) te doorlopen en daarmee een Periodiek Registratiecertificaat (PRC) te behalen.
Het BIG-register wordt onder verantwoordelijkheid van de minister van VWS door het CIBG uitgevoerd. Voor de herregistratie in dat register berekent de minister een tarief. Zie hiervoor de informatie op de website van het BIG-register.
Basisartsen moeten elke vijf jaar herregisteren.
Om voor herregistratie in aanmerking te komen moet u tenminste 2080 uur werkervaring hebben.
De werkzaamheden die meetellen moeten
Welke werkzaamheden hiertoe worden gerekend is nader uitgewerkt in het beoordelingskader voor artsen.
Ook werkzaamheden in de preventieve gezondheidszorg tellen mee:
De werkzaamheden op het gebied van gezondheidspreventie kunnen worden meegeteld indien het gaat om het bewaken, bevorderen of het behoeden voor verslechtering van de gezondheidstoestand van individuele personen of wanneer deze werkzaamheden weerslag hebben op de individuele gezondheidszorg.
Voorbeelden van werkzaamheden die volgens de wet geen ’individuele gezondheidszorg’ zijn:
Werkzaamheden van docenten en promovendi worden gelijkgesteld als relevante werkervaring.
De urennorm voor de gelijkgestelde werkzaamheden is gelijk aan de urennorm voor herregistratie op basis van reguliere werkervaring (2080 uur in vijf jaar). Als bewijs geldt een werkgeversverklaring van de onderwijsinstelling met een gedetailleerde functieomschrijving en een overzicht van de gedoceerde vakken met bijbehorende tijdsbelasting. Per opleiding is een model werkgeversverklaring voor docenten beschikbaar op de website van het BIG-register. Zie voor nadere informatie daarover ook het beoordelingskader.
U ontvangt van het BIG-register (het CIBG) een brief waarin u wordt gewezen op de naderende herregistratie. U moet vervolgens zelf een aanvraag voor herregistratie bij het BIG-register doen. Dit doet u door op een formulier in te vullen hoeveel uur relevante werkervaring u in de afgelopen vijf jaar heeft verricht. Steekproefsgewijs worden controles uitgevoerd. Als u binnen de steekproef valt, dient u op verzoek uw eigen verklaring met bewijsstukken te onderbouwen. Voor artsen in loondienst en zelfstandige beroepsbeoefenaren gelden verschillende bewijsstukken. Zie daarvoor de website van het BIG-register.
Hebt u werkervaring opgedaan binnen het EER-gebied, dan gelden voor u dezelfde eisen wat betreft duur, spreiding en aard van de werkzaamheden. Ook gelden dezelfde regels met betrekking tot de bewijslast als ten aanzien van werkervaring opgedaan in Nederland.
Hebt u werkervaring opgedaan buiten het EER-gebied of Zwitserland? Dan moet u de bewijsstukken direct bij uw aanvraag aanleveren. Het moet gaan om stukken waaruit de omvang, duur en aard van de daar verrichte werkzaamheden blijkt.
Bulgarije, (Grieks) Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.
En: Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland.
Als u een specialistenopleiding volgt of in opleiding bent tot profielarts, moet u zich elke vijf jaar herregistreren als basisarts in het BIG-register. Daarvoor doet u bij het BIG-register een aanvraag voor herregistratie als basisarts op basis van werkervaring. Bij het onderwerp 'functie' in het digitale aanvraagformulier van het BIG-register vinkt u vervolgens de functie ‘in opleiding tot specialist/profielarts’ aan.
Uw inschrijving in het opleidingsregister van de RGS is het bewijs dat u heeft voldaan aan de eisen voor herregistratie als basisarts. U hoeft niet zelf het bewijs van inschrijving op te sturen. Het BIG-register heeft beperkt inzage in het opleidingsregister van de RGS en controleert nadat uw aanvraag is ontvangen, uw inschrijving als aios bij de RGS. Meer informatie
Let op: Uitzonderingen gelden voor de opleiding tot Arts Beleid en Advies.
Aios Beleid en Advies KNMG
Voor de arts in opleiding tot arts Beleid en Advies KNMG geldt dat de inschrijving in het opleidingsregister van de RGS niet als bewijsstuk kan dienen. Om voor herregistratie als basisarts in aanmerking te komen, moet de aios Beleid en Advies KNMG zijn of haar werkervaring aantonen met bewijsstukken, bijvoorbeeld een werkgeversverklaring.
Als profielarts moet u zich elke vijf jaar herregistreren als basisarts in het BIG-register. Daarvoor kunt u bij het BIG-register een aanvraag voor herregistratie op basis van werkervaring indienen. Bij het onderwerp “functie” in het digitale aanvraagformulier van het BIG-register vinkt u vervolgens de functie ‘specialist/profielarts’ aan. Het BIG-register heeft beperkt inzage in het profielartsenregister van de RGS en gaat, nadat uw aanvraag is ontvangen, zelf uw inschrijving na. Uw inschrijving in het profielartsenregister is het bewijs dat u heeft voldaan aan de eisen voor herregistratie als basisarts.
Dit geldt voor de volgende profielartsenregisters:
Arts Beleid en Advies
Voor de arts Beleid en Advies KNMG volstaat een bewijs van inschrijving in het profielartsenregister niet. Om voor herregistratie als basisarts in aanmerking te komen moet de arts Beleid en Advies KNMG zijn of haar werkervaring aantonen met reguliere bewijsstukken, zoals bijvoorbeeld een werkgeversverklaring.
Als u geregistreerd staat in een specialistenregister dat door de RGS wordt bijgehouden, dan staat u automatisch ook in het BIG-register geregistreerd. Uw registratie in het BIG-register wordt namelijk niet doorgehaald zo lang u in een specialistenregister staat ingeschreven. De koppeling tussen deze twee registers is gelegd omdat een afzonderlijke herregistratietoets van specialisten voor het basisberoep niet nodig is. De eisen voor herregistratie als specialist liggen hoger dan de eisen voor herregistratie als beoefenaar van het basisberoep.
Voor profielartsen gelden andere regels omdat zij geen specialistentitel hebben zoals in de wet BIG verankerd. Zie hiervoor de specifieke informatie voor profielartsen (hierboven).
Als u niet meer voldoet aan de eisen voor herregistratie als specialist, dan wordt uw inschrijving als specialist doorgehaald. U mag dan uw specialistentitel voeren met de toevoeging ‘niet praktiserend’. Omdat u dan niet meer in het specialistenregister staat komt u niet meer in aanmerking voor een automatische (her)registratie in het BIG-register. De RGS is verplicht de specialisten van wie de inschrijving is doorgehaald bij het BIG-register te melden. Die melding is voor het BIG-register aanleiding om u te attenderen op het hernieuwen van uw inschrijving als arts. Of u in dat geval uw BIG-registratie als arts behoudt, wordt getoetst door het BIG-register. Blijkt dat u ook niet (meer) voldoet aan de herregistratie-eisen voor het BIG-register, dan verliest u tevens uw artsentitel. U mag zich ‘arts niet praktiserend’ (voluit geschreven) noemen.
Om geregistreerd te blijven in het BIG-register moet u voldoen aan de eisen die daarvoor gelden (zie eisen voor herregistratie basisarts).
Meer informatie over de tarieven vindt u op de website van het BIG-register.
Als u op dit moment een individueel scholingsprogramma volgt om weer als specialist ingeschreven te kunnen worden in het specialistenregister van de RGS, moet u zich herregistreren als arts. U ontvangt een oproep van het BIG-register voor herregistratie. In deze brief staat uw uiterste herregistratiedatum (UHD). U kunt ervoor kiezen of u deze aanvraag indient op basis van scholing, of op basis van werkervaring als arts. Kiest u voor de scholingsoptie, dan moet u op het digitale aanvraagformulier van het BIG-register aangeven dat u met toestemming van de RGS een individueel scholingsprogramma voor herintredende specialisten volgt. Het BIG-register zal u vervolgens vragen dit aan te tonen. Dat bewijs vraagt u op bij de RGS door een e-mail te sturen naar rgs@fed.knmg.nl.
De verklaring van de RGS dat u een individueel scholingsprogramma volgt, kan volstaan voor een registratie als basisarts in het BIG-register. Als u aan alle overige vereisten voldoet, wordt u als arts voor vijf jaar geherregistreerd. Ook als uw scholingsprogramma nog maar enkele maanden duurt.
Let op: deze route is alleen mogelijk als u al bezig bent met het scholingsprogramma vóór uw UHD. In alle andere gevallen moet u zich moeten herregistreren op basis van werkervaring als arts. Dat kunt u aantonen met een werkgeversverklaring.
U ontvangt een oproep van het BIG-register voor herregistratie. In deze brief staat uw uiterste herregistratiedatum (UHD). U kunt ervoor kiezen of u deze aanvraag indient op basis van scholing of op basis van werkervaring als arts. Kiest u voor de scholingsoptie, dan moet u op het aanvraagformulier aangeven dat u met toestemming van de RGS een aanpassingsstage voor buiten Nederland opgeleide specialisten volgt. Het BIG-register zal u vervolgens vragen dit aan te tonen. Voor dat bewijs kunt u terecht bij de RGS. Stuurt u daarvoor een e-mail naar rgs@fed.knmg.nl. De verklaring van de RGS dat u een aanpassingsstage volgt, kan volstaan voor een registratie als arts. Als u aan alle overige vereisten voldoet, wordt u als arts voor vijf jaar geherregistreerd. Ook als uw scholingsprogramma nog maar enkele maanden duurt.
Let op: deze route is alleen mogelijk als u al bezig bent met het scholingsprogramma vóór uw UHD. In alle andere gevallen zult u zich moeten herregistreren op basis van werkervaring als arts. Dat kunt u aantonen met een werkgeversverklaring.
Bent u met meer dan één basisberoep ingeschreven in het BIG-register? Bijvoorbeeld omdat u arts en psychotherapeut bent? Dan moet per beroep herregistratie worden aangevraagd. Als u als specialist geregistreerd staat hoeft u voor het betreffende beroep geen aanvraag herregistratie te doen en geldt hoofdstuk 6 van het beoordelingskader ‘Erkend specialist’.
Voor elke aanvraag voor herregistratie van het basisberoep moet worden voldaan aan de gestelde eisen voor het specifieke beroep. Bij overlap met het deskundigheidsgebied van twee beroepen mogen gewerkte uren voor beide registraties meetellen. Voorwaarde hiervoor is dat de werkzaamheden in beide gevallen voldoen aan alle gestelde eisen voor herregistratie.
U ontvangt van het BIG-register (het CIBG) een brief waarin u wordt gewezen op de naderende herregistratie. U moet vervolgens zelf een aanvraag voor herregistratie bij het BIG-register doen. Dit doet u door op een formulier in te vullen hoeveel uur relevante werkervaring u in de afgelopen vijf jaar heeft verricht. Steekproefsgewijs worden controles uitgevoerd. Als u binnen de steekproef valt, dient u op verzoek uw eigen verklaring met bewijsstukken te onderbouwen. Voor artsen in loondienst en zelfstandige beroepsbeoefenaren gelden verschillende bewijsstukken. Zie daarvoor de website van het BIG-register.
Verweven werkzaamheden
De werkzaamheden als arts-psychotherapeut zijn lastig te scheiden naar twee beroepen en zijn met elkaar verweven. Wanneer de arts-psychotherapeut voor de aanvraag herregistratie kan aantonen dat de werkzaamheden vallen onder het deskundigheidsgebied van beide beroepen: arts en psychotherapeut, mogen de gewerkte uren voor beide aanvragen herregistratie (voor zowel het beroep arts als psychotherapeut) meetellen. Voorwaarde is dat de gewerkte uren alleen meetellen tijdens een geldige registratie voor beide beroepen.
Aantonen dat werkzaamheden het deskundigheidsgebied van beide beroepen betreft
Een eigen verklaring volstaat in dit verband niet. Indien de arts-psychotherapeut werkzaam is in loondienst kan het een werkgeversverklaring betreffen, maar indien iemand werkzaam is in een vrijgevestigde praktijk is dat lastiger. Bij de beoordeling van de werkzaamheden van zelfstandig beroepsbeoefenaren wordt vaak de website van de zorgverlener geraadpleegd (indien deze bestaat). Daarop is vaak te lezen welke behandelingen/therapieën iemand uitvoert. Indien de accountant inzicht heeft in de uitgevoerde werkzaamheden kan ook deze hier iets over verklaren.
Op www.bigregister.nl/herregistratie vindt u per beroep bij de werkervaringseis meer informatie over bewijsstukken. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over hoe u uw werkzaamheden als arts-psychotherapeut aantoont, neem dan contact op met het BIG-register.
Nee, voor u bestaat er geen automatische inschrijving als arts. Voor u gelden dezelfde regels als voor de basisartsen: u moet bij het BIG-register een aanvraag indienen. Voor de meeste profielartsen geldt dat een bewijs van inschrijving in het profielartsenregister van de RGS kan volstaan. Zie hiervoor de informatie voor profielartsen (onder de kop 'Specifieke informatie' op deze pagina).
Zodra u uw registratie als arts in het BIG-register verliest, verliest u ook uw inschrijving als profielarts KNMG, of uw inschrijving als aios in het opleidingsregister. Om uw registratie als profielarts of als aios te kunnen herkrijgen, moet u allereerst weer beschikken over een geldige BIG-registratie als arts. U kunt overwegen bezwaar te maken bij het BIG-register tegen het besluit tot doorhaling. U heeft daarvoor maximaal zes weken, gerekend vanaf de datum van de brief die u ontving over uw doorhaling. Op de vraag hoe kansrijk uw bezwaar is, kunnen we geen antwoord geven. Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden die in uw geval hebben geleid tot het besluit uw inschrijving te beëindigen. U kunt ook bij het BIG-register een verzoek indienen om opnieuw als arts ingeschreven te kunnen worden. Zie voor meer informatie de website van het BIG-register.
Let op: zolang u van het BIG-register nog geen besluit heeft ontvangen over uw bezwaar of uw verzoek tot herintreding, bent u niet als arts ingeschreven in het BIG-register. Er is sprake van een registratieloze periode. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan dat enkele weken tot enkele maanden duren. Voor de gevolgen hiervan zie de vraag: ‘wat zijn de gevolgen van doorhaling uit het BIG-register’.
U ontvangt een oproep van het BIG-register voor herregistratie. In deze brief staat uw uiterste herregistratiedatum (UHD). U kunt ervoor kiezen of u deze aanvraag indient op basis van scholing of op basis van werkervaring als arts. Kiest u voor de scholingsoptie, dan moet u op het aanvraagformulier aangeven dat u met toestemming van de RGS een aanpassingsstage voor buiten Nederland opgeleide specialisten volgt. Het BIG-register zal u vervolgens vragen dit aan te tonen. Voor dat bewijs kunt u terecht bij de RGS. Stuurt u daarvoor een e-mail naar rgs@fed.knmg.nl. De verklaring van de RGS dat u een aanpassingsstage volgt, kan volstaan voor een registratie als arts. Als u aan alle overige vereisten voldoet, wordt u als arts voor vijf jaar geherregistreerd. Ook als uw scholingsprogramma nog maar enkele maanden duurt.
Let op: deze route is alleen mogelijk als u al bezig bent met het scholingsprogramma vóór uw UHD. In alle andere gevallen zult u zich moeten herregistreren op basis van werkervaring als arts. Dat kunt u aantonen met een werkgeversverklaring.
Ja, u kunt in Nederland geregistreerd blijven. Wilt u zich herregistreren, dan moet u aan dezelfde herregistratie-eisen voldoen als wanneer u in Nederland zou werken en wonen. Uw werkzaamheden en deskundigheidsbevorderende activiteiten in het buitenland kunnen meetellen voor uw herregistratie.
Zie ook de vraag: "Telt deelname aan buitenlandse deskundigheidsbevordering mee bij een aanvraag tot herregistratie?"
Gaat u werken in het buitenland? Neem dan tijdig contact op met de RGS.
De RGS is telefonisch bereikbaar op nummer 088 - 440 43 10 en per mail via herregistratie@fed.knmg.nl.
Als u zich voorbereidt op de AKV-toets is er geen ondersteuning beschikbaar. Er zijn geen trajecten die u helpen met de voorbereiding. U zult zelf op zoek moeten naar een goed taleninstituut dat u kan helpen met het leren van de Nederlandse taal.
Als u een vluchteling of asielzoeker bent, dan kunt u terecht bij het UAF. Het UAF steunt en begeleidt vluchtelingen en asielzoekers met hun studie op WO-, HBO- of MBO-niveau. Daarnaast biedt het UAF ondersteuning en begeleiding aan hoger opgeleide vluchtelingen bij het vinden van een passende baan en/of stage.
Kijk op de website van het UAF of u in aanmerking komt voor begeleiding door het UAF.
Scholing die u heeft gevolgd in het buitenland, kan meetellen voor uw aanvraag tot herregistratie. Het moet dan wel gaan om door de Nederlandse wetenschappelijke vereniging geaccrediteerde nascholing. Wilt u buitenlandse scholing laten meetellen voor uw herregistratie, legt u dit dan tijdig voor aan uw wetenschappelijke vereniging of aan het accreditatiebureau van de wetenschappelijke vereniging.
Uw aanvraag moet voor uw uiterste herregistratiedatum (UHD) binnen zijn. Wat uw uiterste herregistratiedatum is, staat in de oproepbrief van het CIBG die u zes maanden van tevoren ontvangt. Zolang uw aanvraag in behandeling is bij het CIBG, blijft u als arts ingeschreven in het BIG-register.
Dat doet de KNMG op verschillende manieren:
Het BIG-register wordt onder verantwoordelijkheid van de minister van VWS door het CIBG uitgevoerd. Voor de herregistratie in dat register berekent de minister een tarief. Zie hiervoor de informatie op de website van het BIG-register.