‘Omdat SCEN-artsen zo goed opgeleid en geïnformeerd zijn, neemt hun belang alleen maar toe’. Die woorden sprak Willie Swildens, oud-voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, in aanloop naar het SCEN-congres ‘Voltooid is het nooit’.
Het zijn woorden waar u als SCEN-arts trots op mag zijn. En het zijn woorden die aangeven hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn én te blijven. Deze pagina helpt u daarbij. Naast praktische informatie vindt u hier nieuws, casuïstiek en achtergronden, waarmee u uw kennis voortdurend kunt blijven voeden.
In de KNMG-richtlijn Goede steun en consultatie bij euthanasie staan de werkzaamheden van de SCEN-arts puntsgewijs beschreven. Hieronder vatten we een aantal aandachtspunten samen, met links naar handige hulpmiddelen.
Steun- of consultatievraag
Voor veel artsen is een euthanasie ingrijpend. Daarom kunnen zij een SCEN-arts niet alleen inschakelen voor een consultatie, maar ook voor steun en advies. Exploreer in uw eerste gesprek met de uitvoerend arts of zijn vraag een steunvraag of een consultatie betreft. Als u steun verleent aan een arts, moet een andere SCEN-arts de consultatie uitvoeren. Dit om te waarborgen dat het oordeel van de arts die de consultatie uitvoert, onpartijdig en onafhankelijk is.
Informatie voor de uitvoerend arts
Vaak is het zinvol om de arts te attenderen op informatie over euthanasie. Relevante informatie voor artsen vindt u hier.
Gesprek met de uitvoerend arts
Uw consultatie begint met een gesprek met de arts die het euthanasieverzoek heeft ontvangen. Het is van belang om dit gesprek goed voor te bereiden. Zo waarborgt u dat u de informatie krijgt die u nodig heeft om tot uw eindconclusie te komen.
Bestuderen van het patiëntendossier
De uitvoerend arts verstrekt u informatie uit het dossier van de patiënt. Bekijk goed of u voldoende informatie ontvangt om een goed beeld te vormen. Vraag zo nodig aanvullende informatie over de diagnose, therapieën en palliantie. Ook specialistenbrieven kunnen behulpzaam zijn.
Bezoek aan de patiënt
Voor de patiënt is het bezoek van een SCEN-arts vaak zeer belangrijk. In dit gesprek onderzoekt u onder meer de ondraaglijkheid van het lijden van de patiënt. Hiervoor is een hulpmiddel beschikbaar. Belangrijk is dat dit onderzoek met respect voor de privacy van de patiënt wordt uitgevoerd.
Het SCEN-verslag
Na de consultatie doet u schriftelijk verslag van uw bevindingen. Hiervoor is een format beschikbaar. Dit format leidt u langs alle relevante vragen om te komen tot een helder, eenduidig en zorgvuldig oordeel of er wel of niet voldaan is aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Let op: neem bij het elektronisch verzenden van het verslag de privacywetgeving in acht. De aanvragend arts is wettelijk verplicht het verslag voor minimaal 20 jaar in het dossier te bewaren. Er is geen wettelijke bewaartermijn voor SCEN-artsen, vanuit KNMG raden wij 3 jaar aan. Soms komt het voor dat een naaste u toelichting vraagt op het SCEN-verslag. In dat geval moet u hem of haar verwijzen naar de aanvragend arts. Uw rol is begrensd tot het adviseren van uw collega-arts.
Toelichting aan de uitvoerend arts
Het is gebruikelijk om het verslag toe te lichten aan de uitvoerend arts. Daarbij kunt u aan de arts ook feedback vragen op uw eigen functioneren als SCEN-arts.
Na afloop
Tot slot kunt u met de uitvoerend arts afspraken maken over het vervolgtraject. U kunt bijvoorbeeld aan de arts vragen om u op de hoogte te stellen als de euthanasie is uitgevoerd.
Jaarlijks houdt de KNMG een enquête onder SCEN-artsen over hun werkzaamheden (consultaties, informatie en adviezen). In het registratiedocument SCEN-consultaties kunt u informatie over consultaties bijhouden, dat vergemakkelijkt het invullen. De spiegelinformatie die hieruit voortkomt, wordt door de SCEN-artsen besproken in de regionale bijeenkomsten. Hieronder vindt u de spiegelinformatie van de afgelopen jaren:
Het komt voor dat er binnen de SCEN-groep, of bij de aanvragend arts twijfels zijn over het functioneren van een SCEN-arts. Dit kan aan de orde komen wanneer een SCEN-arts de professionele normen of werkafspraken niet volgt en dit leidt (of kan leiden) tot een nadelige situatie voor patiënten, hun naasten of aanvragend artsen. De modelprocedure biedt handvatten voor deze situatie.
Vanaf nu maakt SCEN gebruik van het nieuwe portaal: MijnSCEN. In dit digitale portaal vindt u uw bereikbaarheids- en registratiegegevens voor uw werk als SCEN-arts. Ook verlopen SCEN-herregistraties vanaf nu online via MijnSCEN. Uw herregistratie in MijnSCEN is gebruikersvriendelijker en kost minder tijd, omdat MijnSCEN gebruik maakt van informatie die al bij de KNMG bekend is, zoals accreditatiepunten en RGS-registratie.
Veelgestelde vragen over MijnSCEN
Tijdens/na de uitvoering van de consultatie:
Relevante externe informatie
Jaarverslagen Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (website RTE)
NHG Stappenplan euthanasie (pdf, website NHG)