video: De Geneeskundestudent
Als arts infectieziektebestrijding richt je je op het voorkómen van infectieziekten, maar ook op doelmatige bestrijding van uitbraken van diverse besmettelijke ziekten. Artsen infectieziektebestrijding indiceren en regisseren (grootschalige) interventies in de infectieziektebestrijding. Je taken bestaan uit bewaken (surveillance), beheersen (bestrijding van de verspreiding van besmettelijke ziekten) en beschermen (interventie via chemoprofylaxe, vaccinatie, hygiëne adviezen of anders).
Je hebt een belangrijke netwerkfunctie tussen zowel professionals als publiek en bent vaak betrokken bij regionaal of landelijk onderzoek. Doordat er sprake is van besmettelijke aandoeningen heeft het vak een grote maatschappelijke relevantie. Het gaat nooit alleen om een enkele patiënt: er is altijd aandacht voor de omgeving. Hoe is de ziekte ontstaan? Wie zijn er bij betrokken? Wie lopen er risico? En wat heeft dat voor invloed op de samenleving? Artsen infectieziektebestrijding werken bij GGD’en, bij landelijke instellingen en onderzoeksinstituten.
Infectieziektebestrijding is een profiel binnen het specialisme arts Maatschappij & Gezondheid.
De opleiding tot arts M+G bestaat uit twee fasen: een beroepsgerichte fase en een fase waarin beleid, management en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. De praktijkopleiding vormt het centrale deel van de opleiding. De eerste fase duurt twee jaar en volg je terwijl je een aanstelling hebt bij een erkende opleidingsinrichting zoals een GGD. Bij een parttime aanstelling wordt de opleiding evenredig verlengd.
Naast de Sociaal Geneeskundige basismodulen, volg je profiel- en keuzeonderwijs. Je volgt modules als risicocommunicatie, vaccinologie, outbreakonderzoek en SOA-bestrijding. De opleiding is deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht: je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijks werk.
De tweede fase van de opleiding leidt uiteindelijk tot de registratie van arts Maatschappij & Gezondheid. De opleiding wordt gevolgd vanuit een werkplek (bv GGD) en wordt aangevuld met cursorisch onderwijs bij een opleidingsinstituut.
Waarom zou je arts infectieziekte bestrijding worden? We vroegen het Anniek Reinhold op de KNMG Carrièrebeurs.
Arts Maatschappij & Gezondheid is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 4 jaar.
Op de website van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten vind je alle regelgeving voor de opleiding tot sociaal geneeskundige, specialisme Maatschappij en gezondheid
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel arts maatschappij en gezondheid geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.