Artsen met dit profiel werken bij onder meer zorgverzekeraars, in het college voor zorgverzekeringen, bij GGD’en, indicatieorganen, in de staf van zorginstellingen, bij defensie en bij de Inspectie Gezondheidszorg. Als arts Indicatie en advies toets je of degenen die een beroep doen op zorg of voorzieningen daarop, vanuit de wettelijke kaders of regelgeving, aanspraak kunnen maken. Je onderzoekt of iemand in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een traplift of vervoersvoorziening, een gehandicaptenparkeerkaart, voor een indicatie voor hulp bij de persoonlijke verzorging (PGB) of voor opname in een verpleeghuis. Het is belangrijk om op een onafhankelijke en toetsbare manier te werken, zodat schaarse collectieve middelen rechtvaardig verdeeld worden. Een verantwoordelijke taak: als arts in dit profiel vervul je dus een belangrijke rol in onze samenleving.
Sociaal medische indicatiestelling en advisering is een profiel binnen het specialisme arts Maatschappij & Gezondheid.
De opleiding tot arts M+G bestaat uit twee fasen: een beroepsgerichte fase en een fase waarin beleid, management en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. De praktijkopleiding vormt het centrale deel van de opleiding. De eerste fase duurt twee jaar en doorloop je terwijl je werkt voor een erkende opleidingsinrichting, zoals een GGD. Bij een parttime aanstelling wordt de opleiding evenredig verlengd.
Naast de sociaal geneeskundige basismodulen volg je profiel- en keuzeonderwijs. Het onderwijs sluit aan op de belangrijkste ontwikkelingen in het werkveld en is gericht op de dagelijkse praktijk. Alle aspecten van het beleidsontwikkelende en indicatie proces worden in deze opleiding uitgediept. Je volgt vakken, zoals Wet werk en bijstand, Integrale maatschappelijke onder steuning en Medische advisering in het kader van de Wmo. De praktijkscholing staat in de opleiding centraal. Je krijg opdrachten die je in je dagelijks werk toepast. Vanzelfsprekend onder professionele begeleiding en met dito beoordeling.
Arts Maatschappij & Gezondheid is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 4 jaar.
Op de website van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten vind je alle regelgeving voor de opleiding tot sociaal geneeskundige, specialisme Maatschappij en gezondheid
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel arts maatschappij en gezondheid geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.