Het CGS heeft als beleid dat het in beginsel geen nieuwe specialismen of profielen erkent, tenzij er een maatschappelijke noodzaak is. Wilt u een vakgebied laten erkennen als specialisme of profiel, dan duurt deze procedure gemiddeld 9 maanden tot 1,5 jaar. Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe het aanvragen van een dergelijke erkenning in zijn werk gaat.
Wij raden u aan om voorafgaand aan de formele aanvraag eerst een informele afspraak met het presidium van het CGS te maken. Doel van dit gesprek is aan u de procedure uit te leggen en de haalbaarheid en wenselijkheid van de aanvraag in kaart te brengen. Tijdens dit gesprek kunnen aspecten aan de orde komen zoals:
U dient een formele aanvraag in bij het CGS. Daarin beschrijft u het betreffende vakgebied zo helder mogelijk. Aanvragen kunnen worden ingediend door representatieve vertegenwoordigers van het vakgebied, bijvoorbeeld de wetenschappelijke vereniging.
Bij de aanvraag dient u mee te sturen:
Het CGS bespreekt uw aanvraag in de vergadering. Het is mogelijk dat het CGS uw vereniging voor een toelichting uitnodigt voor de vergadering. Vervolgens kan het CGS een commissie instellen om het CGS te adviseren over uw aanvraag. Het is ook mogelijk dat het CGS direct een uitspraak doet over de haalbaarheid van de erkenning.
Commissieleden
Als een commissie wordt ingesteld, bekijkt het CGS over welke deskundigheid de commissieleden moeten beschikken om het CGS goed te kunnen adviseren over uw aanvraag. Het is mogelijk dat het CGS ook personen uit het aanvragende specialisme/profiel en uit aanpalende vakgebieden aan de commissie toevoegt. Zo nodig kan extra advies worden ingewonnen bij externen.
De commissie wordt ingesteld door het CGS.
Voor de erkenningsprocedure kunnen door het CGS kosten van bijvoorbeeld de ingestelde commissie worden berekend. Hierover krijgt de vereniging voorafgaand aan de procedure bericht.
De commissie bekijkt of het vakgebied voldoet aan de criteria voor erkenning, zoals omschreven in het Toetsingskader (toetsingskader specialismen, toetsingskader profielen). Daarbij is het bijvoorbeeld van belang om te onderzoeken of het vakgebied een zelfstandig terrein beslaat dat apart erkend moet worden en of het vakgebied groot genoeg is om een apart kwaliteitssysteem te rechtvaardigen.
Daarnaast bekijkt de commissie of het opleidingsplan voldoet aan de eisen in het Kaderbesluit. Hiervoor is een toetsingskader gemaakt, dat gebaseerd is op de criteria in de kaderbesluiten. De commissie brengt vervolgens advies uit aan het CGS.
Als het advies positief is, gaat het advies vergezeld van een ontwerpbesluit voor het betreffende specialisme of profiel. Bij het opstellen van een ontwerpbesluit bekijkt de commissie onder welk cluster van specialismen het nieuwe vakgebied zou moeten vallen. Deze keuze voor een cluster hangt af van de structuur van de opleiding en heeft geen inhoudelijke achtergrond.
Het CGS spreekt zich uit over erkenning van het vakgebied en stelt het ontwerpbesluit vast.
Het CGS legt het ontwerpbesluit vervolgens voor advies voor aan:
De organisaties hebben acht weken de tijd om advies uit te brengen. Ook plaatst het CGS een aankondiging van het ontwerpbesluit in het KNMG-orgaan Medisch Contact. Daarnaast komt het ontwerpbesluit op de website KNMG.
Gelijktijdig verzoekt het CGS de registratiecommissie om een uitvoeringstoets te doen.
De adviezen worden door het CGS gewogen en eventueel overgenomen in het ontwerpbesluit. Vervolgens stelt het CGS het besluit vast.
Het besluit wordt ter kennisneming gestuurd naar het Federatiebestuur van de KNMG, de betreffende beroepsvereniging(en), de betreffende wetenschappelijke vereniging(en) en andere belanghebbenden. Als adviezen niet zijn overgenomen, dan geeft het CGS de reden daarvan aan.
Als het om erkenning van een specialisme gaat, legt het CGS het besluit ter instemming voor aan de minister van VWS. Gevraagd wordt om de specialistentitel aan te merken als wettelijk erkend, als bedoeld in artikel 14, lid 1 van de Wet BIG. Voor de erkenning van profielen geldt deze plicht niet.
Na instemming door VWS en publicatie in de Staatscourant (als het om erkenning van een specialisme gaat) en in Medisch Contact, treedt het besluit in werking. In de meeste gevallen is in het besluit een datum voor inwerkintreding bepaald (vaak 1 januari of 1 juli). Het CGS streeft ernaar dat er tussen vaststelling van het ontwerpbesluit en inwerkingtreding minimaal een half jaar zit, zodat er voldoende tijd is voor voorbereidingen op het nieuwe besluit.
De formele procedure voor het erkennen van een specialisme of profiel is neergelegd in de Regeling specialismen en profielen geneeskunst van de KNMG (m.n. in de artikelen 11, 13 en 14).