Je hebt je artsendiploma ontvangen en staat in de startblokken om als anios aan de slag te gaan, of om direct te solliciteren naar een opleidingsplek. Waar je ook solliciteert: je bent waarschijnlijk niet de enige. Daarom is het belangrijk om goed op een rij te hebben wat je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek en natuurlijk hoe je meer kans maakt.
Het begint met voorbereiding. Bedenk goed wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Zet je sterke en zwakke punten op een rij. En denk goed na over waarom je voor deze werkplek of opleiding kiest. Verdiep je ook in de organisatie of opleiding waar je solliciteert. Wat is hun visie, werkwijze en cultuur? Past dit bij jou als persoon?
Twijfel je nog over welke vervolgopleiding bij jou past? Schroom dan niet om eerst een paar jaar als anios aan de slag te gaan. Werkervaring staat goed op je CV en helpt je een beeld te krijgen van wat je belangrijk vindt in een baan.
Verder is het een must om naar de Carrièrebeurs te gaan. Deze wordt om de twee jaar in het najaar georganiseerd. Het is de enige beurs waar alle medische vervolgopleidingen aanwezig zijn en je in gesprek kan met opleiders en aios. Ook kan je allerlei workshops volgen die je ondersteunen bij maken van jouw loopbaankeuzes.
Er zijn verschillende websites met vacatures voor artsen, zoals Medisch Contact Banen. Ook zijn er een aantal werving en selectiebureaus die een variëteit aan vacatures aanbieden. BKV heeft een aanbod van vacatures en trajecten in het buitenland. Ook zijn er steeds meer organisaties die traineeships aanbieden voor net afgestudeerde artsen. Zo’n traject biedt je de mogelijkheid om op verschillende plekken werkervaring op te doen en te ontdekken welke omgeving bij jou past.
De manier waarop vacatures voor opleidingsplekken worden gecommuniceerd verschilt per specialisme en per werkplek. Bij de meeste opleidingsplekken is er een openbare vacature, maar voor sommige plekken komen al zoveel open sollicitaties binnen, dat daar eerst naar wordt gekeken voordat de vacature wordt uitgezet. Kijk in de opleidingsetalage van de FMS voor een overzicht van opleidingsplekken.
Je brief moet meteen de aandacht trekken. Het is vaak je eerste contact en het moment om een goede indruk te geven. Neem de tijd om een goede en enthousiaste brief te schrijven. Zorg ervoor dat je motivatie goed naar voren komt. Houd het kort. De brief is een aanvulling op je CV geen herhaling daarvan. Tegenwoordig worden sollicitatiebrieven meestal per mail verstuurd en niet meer per post. Dus een adres bovenaan de brief is niet meer nodig. Zorg wel dat je de brief en CV in pdf-vorm verstuurd, zodat de opmaak netjes blijft.
Laat voor het versturen je CV nog even gratis checken bij de VVAA: www.vvaa.nl/cvcheck.
Tips voor het sollicitatiegesprek:
Do's
Bereid je goed voor. Verdiep je in je gesprekspartner en de organisatie.
Bedenk wat voor vragen je kunt verwachten en bereid ook vragen voor die je zelf wilt stellen.
Denk goed na voor je een vraag beantwoordt. Weet je het antwoord niet direct, vraag dan of je er even over na mag denken.
Kleed je netjes, maar zorg ook dat je kleding draagt die bij je past.
Don'ts
Op één paard wedden: zorg dat je een paar goede alternatieven hebt.
De secretaresse of andere medewerkers negeren: veel werkgevers vragen hen terloops advies over jou.
Negativiteit over vorige werkgevers: je nieuwe werkgever kan denken dat je later zo ook over hem praat.
Je anders voordoen dan je bent: het is het makkelijkst om zelfbewust over te komen, als je jezelf ook kunt zijn.
In het eerste gesprek vragen naar het salaris en arbeidsvoorwaarden: daar is een tweede gesprek voor.