Anesthesiologie is ontstaan uit de behoefte om patiënten pijnlijke behandelingen te kunnen laten ondergaan met een aanvaardbaar medisch risico. Als anesthesioloog verzorg je voor de operatieve ingreep de verdoving. Tijdens deze ingreep houd je de vitale lichaamsfuncties in de gaten en na de operatie op de verkoeverkamer.
Maar de anesthesioloog houdt zich ook voor de operatie met de patiënt bezig. Tijdens een poliklinisch consult stelt hij of zij vast of de conditie van de patiënt de ingreep toelaat. Pijnbestrijding maakt inmiddels ook deel uit van het takenpakket en wordt zowel poliklinisch als klinisch uitgevoerd. Doordat je veel moet samenwerken met bijvoorbeeld chirurgen en ok-assistenten zijn, naast kennis en technische vaardigheden, communicatieve vaardigheden van groot belang.
Tijdens de opleiding verleent de aios pre-, per- en postoperatieve anesthesiologische zorg bij operatieve en diagnostische ingrepen. De opleiding behelst tevens een stage van 3 maanden pijnbehandeling bij patiënten met chronische en acute pijn.
Wat is het grootste vooroordeel over anesthesiologie en klopt dit? We vroegen het Eva van Schaik op de KNMG Carrièrebeurs! Tekst gaat verder onder de video.
Anesthesiologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel anesthesiologie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.