video: De Geneeskundestudent
Als arts voor verstandelijk gehandicapten (VG) ben je gericht op het bewaken en bevorderen van de gezondheidstoestand van mensen met een verstandelijke beperking. Deze doelgroep heeft meer en andere gezondheidsproblematiek dan mensen in de algemene populatie. Daardoor richt je je aandacht op een breed terrein van de geneeskunde. Dit gaat van oogheelkunde tot revalidatie en psychiatrie. Vanuit de deskundigheid van de VG-arts ben je in staat zowel gezondheidsproblematiek te behandelen als hierover adviezen te geven aan de patiënt, patiëntvertegenwoordigers, begeleiders en (para)medici betrokken bij de behandeling. De VG-arts is lid van een multidisciplinair team en beschikt over een netwerk met (para)medische disciplines, zowel binnen de zorgorganisatie als daarbuiten. Je werkt vaak in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, maar in toenemende mate wordt op poliklinieken zorg verleend aan mensen met een verstandelijke beperking die niet in een zorginstelling wonen.
De opleiding tot VG-arts komt overeen met die tot huisarts: een driejarige combinatie van leren en werken. Het eerste en derde jaar ben je werkzaam in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, het tweede jaar loop je stages in voor de VG-arts belangrijke aanverwante medische vakgebieden, zoals klinische genetica, revalidatie, psychiatrie, zintuigstoornissen en epilepsie. Er is één landelijk opleidingsinstituut aan het Erasmus MC te Rotterdam waar de wekelijkse onderwijsdag wordt verzorgd.
De opleidingsinstellingen waar de praktijkopleiding plaatsvindt liggen verspreid door het land.
Arts voor verstandelijk gehandicapten is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt in fulltime dienstverband (bij de SBOH) 3 jaar.
Er zijn 24 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel arts voor verstandelijk gehandicapten geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.