Als cardioloog houd je je bezig met de preventie, diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten in de breedste zin van het woord, zoals bijvoorbeeld kransslagaderlijden, ritme- en geleidingsstoornissen, hartklepafwijkingen, hartspierziekten en aangeboren hartafwijkingen. De cardioloog beschikt hiervoor over een ruim arsenaal aan diagnostische mogelijkheden, zowel invasief (hartkatheterisatie), als non-invasief (echocardiografie, nucleaire technieken, cardiale MRI en CT). Ook beschikt de cardioloog over een scala aan therapeutische mogelijkheden. Veelal zal de behandeling van hart- en vaatziekten medicamenteus zijn, maar deze kan ook plaatsvinden door middel van een interventie, zoals het dotteren van de kransslagaders of het implanteren van een pacemaker, inwendige defibrillator of een kunstklep. Daarnaast kan de cardioloog een indicatie stellen voor hartchirurgie; de cardioloog is daarom ook intensief betrokken bij de voorbereiding en nabehandeling van patiënten die een hartoperatie ondergaan. De (technologische) ontwikkelingen in de cardiologie gaan snel en dat maakt het vak zeer dynamisch.
De opleiding cardiologie leidt op tot algemeen cardioloog. Elke aios doorloopt de eerste 5 jaar hetzelfde programma, bestaande uit de vooropleiding interne geneeskunde (2 jaar) en het basiscurriculum cardiologie (3 jaar). Het laatste (6e) jaar van de opleiding (verdiepingsjaar) kan worden gebruikt om de basale kennis en vaardigheden uit te breiden en extra aandacht te besteden aan hiaten in de basiscompetenties uit de eerste 5 jaar. Er wordt in het 6e opleidingsjaar zelfstandiger gewerkt dan in de eerste 5 basisjaren.
Uiteindelijk is de aios, als opstap naar de toekomstige positie als zelfstandig werkend cardioloog, in staat om anios, jongerejaars aios en allied professionals te superviseren. In het laatste jaar kan men zich ook verder verdiepen in één of twee onderwerpen naar keuze. Na voltooiing van het verdiepingsjaar en registratie als (algemeen) cardioloog, kan een formeel fellowship gevolgd worden om zich te specialiseren in de interventie-cardiologie, elektrofysiologie, congenitale cardiologie, de non-invasieve cardiale beeldvorming of intensive care geneeskunde.
Cardiologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 2 jaar inwendige geneeskunde en 4 jaar cardiologie.
Het aantal nieuwe opleidingsplaatsen is ongeveer 60 per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel cardiologie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.