Ga naar hoofdinhoud
Ziekenhuis

Interne geneeskunde

Internisten hebben een zeer brede medische kennis, aangevuld met specifieke specialistische kennis in een aandachtsgebied. Binnen de interne geneeskunde zijn er verschillende aandachtsgebieden. De combinatie van generalistische (brede) basiskennis en de eigen unieke expertise vanuit de differentiatie maakt dat de internist een medisch specialist is die de juiste zorg op de juiste plek kan bieden voor patiënten met complexe (en vaak meerdere) aandoeningen. Daarnaast bezitten internisten kennis van bijvoorbeeld aandoeningen van  hart, longen en darmen, waardoor verwijzing naar andere specialismen alleen plaats hoeft te vinden als dit echt nodig is.

Internisten spelen een centrale rol in de samenwerking met andere specialismen, als regievoerder van complexe patiënten en als vraagbaken voor andere medische professionals. De internist is daarmee een cruciale schakel in het ziekenhuis en fungeert daarnaast als brug tussen de eerste en de tweede lijn. In de samenwerking met de huisarts zijn ze vaak het aanspreekpunt voor ouderen en chronisch zieke patiënten. Interne geneeskunde is een beschouwend vak, waarbij je patiënten op de polikliniek, spoedeisende hulp en verpleegafdeling ziet.

Overzicht

6 Jarige opleiding
126 Plekken
90% Baankans

Diensten

Nooit Altijd

Patientencontact

Nooit Altijd

Denken of doen

Denken Doen

Planbaar

Nooit Altijd

Hoe vergroot je de kans om in opleiding te komen?

De volgende competenties zijn belangrijk in dit vak:

Medisch handelen (kennis en vaardigheden)

Communicatie

Samenwerken

Wetenschap

Maatschappelijk handelen

Organisatie

Reflectie

Daarnaast zijn er verschillende manieren om je te onderscheiden. Denk aan:

ervaring opgedaan bijvoorbeeld als arts-assistent niet in opleiding (ANIOS) of als arts-onderzoeker

Dagje meelopen?

Heb je vragen over de opleiding of zou je graag een dag(deel) willen meelopen en heb je daarbij hulp en advies nodig? Neem dan contact op met de Junior Nederlandse Internisten Vereniging via: