Klinische genetica is het vak dat zich bezighoudt met erfelijkheidsonderzoek en -voorlichting. Het vak past daarbij kennis over erfelijke en aangeboren aandoeningen toe in de zorg voor individuele patiënten en families. De klinisch geneticus richt zijn patientenzorg op erfelijkheidsadvisering, dysmorfologische diagnostiek en diagnostisch genetisch laboratoriumonderzoek. Als klinische geneticus kan je samenwerken met andere specialisten, bijvoorbeeld 'genetica van de voortplanting' samen met de afdeling Verloskunde en Gynaecologie.
De aios dient tijdens het gedeelte ‘klinische diagnostiek en voorlichting’ tenminste 300 erfelijkheidsadviezen zelfstandig, onder supervisie, te verstrekken. Daarnaast verwerf je inzicht in de diverse facetten van de prenatale diagnostiek en de diagnostiek van erfelijke stofwisselingsziekten.
Verplichte laboratoriumstages zijn een cytogenetische stage van ten minste vier maanden, waarbij je ervaring opdoet met de verschillende cytogenetische technieken en de chromosomale diagnostiek. De tweede verplichte stage is een moleculair-genetische stage van ten minste vier maanden in een moleculair-genetisch laboratorium, waar je ervaring opdoet met de verschillende moleculair genetische technieken en de DNA-diagnostiek.
Klinische genetica is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 4 jaar.
Er zijn 9 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel klinische genetica geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.
Medische Vervolgopleidingen.nl
Op deze website vind je informatie, ondersteuningsmateriaal en handige links om alles uit je opleiding te halen. Bijvoorbeeld over Individueel opleidingsplan, Bekwaam verklaren, Gesprekscyclus en EPA’s.