Klinische geriatrie is het medisch specialisme voor kwetsbare oudere patiënten in het ziekenhuis, of de GGZ-instelling. De grootste kracht van het vak is dat je niet alleen naar complexe lichamelijke ziekten kijkt, maar naar de hele mens, waarbij vaak een combinatie van somatische, psychische, sociale en functionele problematiek speelt. Dit vereist een multidisciplinaire werkwijze en veel samenwerking met andere specialismen. De nadruk ligt op herstel en behoud van de zelfredzaamheid van de oudere patiënt.
Het werk is uitdagend en dynamisch. Je bent verantwoordelijk voor de zorg voor patiënten op je eigen klinische afdeling, maar daarnaast werk je op de polikliniek, dagkliniek en stuur je het consultatief team aan. Je diagnosticeert en behandelt een diversiteit aan geriatrische problematiek, waaronder geheugen- of gedragsproblemen, vallen, lichamelijke ziekten, (laatste) levensfase problematiek en polyfarmacie. Veelmedische kennis en goede communicatieve vaardigheden zijn voor het vak noodzakelijk.
Klinische geriatrie is een relatief jong specialisme dat een stevige positie heeft verworven in de meeste ziekenhuizen. Mede door de vergrijzing en de toenemende zorgcomplexiteit van de oudere patiënt, zijn er kansen om nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden te initiëren en wetenschappelijk onderzoek te verrichten.
Tijdens de opleiding doe je ervaring op met de diagnostiek en behandeling van de kwetsbare oudere patiënt. Hierbij komen meerdere vakgebieden samen en ben je bezig met diagnostiek en behandeling vanuit de 4 assen: lichamelijke, psychiatrische, functionele en sociale problematiek. Dit vergt ruime kennis van onder andere internistische en psychiatrische ziektebeelden en geriatrische problemen zoals polyfarmacie, cognitieve stoornissen en vallen. Gezien deze holistische benadering wordt veel aandacht besteed aan multidisciplinair werken.
Elke aios begint met de vooropleiding interne geneeskunde (2 jaar) en doorloopt daarna de vervolgopleiding klinische geriatrie (3 jaar). Tijdens de vervolgopleiding werk je in een ziekenhuis en volg je daarnaast een stage van 9 maanden in de GGZ/ouderenpsychiatrie. Naast de verplichte stages is er ook een mogelijkheid tot een keuze stage. Je volgt landelijk en lokaal onderwijs in de geriatrie en doet mee met het onderwijs van je deelstage.
Klinische geriatrie dynamisch? We vroegen het Marij Hartog op KNMG Carrièrebeurs!
Klinische geriatrie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 5 jaar, waarvan 2 jaar interne geneeskunde en 3 jaar vervolgopleiding klinische geriatrie.
Er zijn 30-40 nieuwe opleidingsplaatsen per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel klinische geriatrie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.