De neuroloog houdt zich bezig met de werking en ziekten van spieren, zenuwen, ruggenmerg en de hersenen. Het verhaal van de patiënt is, naast het neurologisch lichamelijk onderzoek, van essentieel belang en een neuroloog moet daarom goed kunnen luisteren en doorvragen naar de exacte aard van de klachten. Er is in dit vak veel patiëntencontact, zowel in de kliniek als op de polikliniek.
De laatste twintig jaar heeft de neuroloog de beschikking gekregen over veel nieuwe therapeutische mogelijkheden, bijvoorbeeld acute behandeling van patiënten met een beroerte. Het ouderwetse beeld van de neuroloog als arts die precies kan aangeven wat en waar iets mis is, maar vervolgens geen enkele behandeling kan bieden is dan ook achterhaald.
Veel neurologische ziekten zijn goed te behandelen, De nadruk ligt op het geven van goede voorlichting en begeleiding. Daarom werk je als neuroloog veel samen met andere medisch specialisten en ook met fysio- en ergotherapeuten.
Het is erg belangrijk dat je als toekomstig neuroloog leergierig bent. Je blijft een leven lang leren en ontwikkelen. Alles over de opleiding lees je in het volledige curriculum beschreven in het Neurologie Opleidingsplan Nederland 2 (NEURON 2). Tijdens de opleiding dien je minimaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren. Wil je meer weten over de opleiding, bekijk dan de folder.
Hoe kom je er achter of neurologie wat voor jou is? We vroegen aan het aios neurologie Juliette Santing op de KNMG Carrierebeurs. Tekst gaat verder onder de video.
Neurologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding tot neuroloog duurt zes jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:
een verdiepingsjaar, bestaande uit:
1) differentiatie in de kinderneurologie of de klinische neurofysiologie, of;
2) verdieping in 1 of meer thema`s als bedoeld in art. B.4. van het specifieke Besluit Neurologie, of;
3) wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurologie, of;
4) verdieping gerelateerd aan de medisch specialistische vervolgopleidingen.
De volgorde van de opleidingsonderdelen is vrij. De invulling en de startdatum van het verdiepingsjaar wordt bepaald na het tweede opleidingsjaar.
Er zijn 50-54 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel neurologie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.
Medische Vervolgopleidingen.nl
Op deze website vind je informatie, ondersteuningsmateriaal en handige links om alles uit je opleiding te halen. Bijvoorbeeld over Individueel opleidingsplan, Bekwaam verklaren, Gesprekscyclus en EPA’s.