Welke eigenschappen heeft een gynaecoloog in spe nodig? We vroegen het Raphaël Rienstra op de KNMG Carrièrebeurs.
Als gynaecoloog ben je dagelijks bezig met stoornissen en afwijkingen in de aanleg of het functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen. Daarnaast houdt de gynaecoloog zich bezig met problemen op seksuologisch gebied, rond de overgang, anticonceptie, de begeleiding van de normale en gestoorde zwangerschap, baring en kraambed, de fysiologie en pathologie van de pasgeborene, elementaire anesthesie, diagnostiek en behandeling van gynaecologische aandoeningen, psychosomatiek, klinische genetica, echoscopie en colposcopie. Het vak behoort tot de snijdende specialismen en als gynaecoloog zul je dus soms ook chirurgisch moeten ingrijpen.
De opleiding ‘obstetrie en gynaecologie’ dient tenminste 2 jaar en ten hoogste 4 jaar in een academische opleidingsinrichting te worden gevolgd. Tijdens de opleiding dient de aios tenminste eenmaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren.
Obstetrie en gynaecologie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 6 jaar.
Er zijn 50 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel obstetrie en gynaecologie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.