Het specialisme plastische chirurgie, officiële benaming 'plastische chirurgie, handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie' is het specialisme dat zich bij uitstek bezig houdt met het herstel van vorm en functie van lichaamsdelen. Hierbij gaat het om herstel van lichaamsafwijkingen en verminkingen of uiterlijke onvolkomenheden die verstoord zijn door ofwel een aangeboren afwijking (zoals de schisis of aangeboren handafwijkingen) ofwel later verkregen zijn (door een ongeval, een infectie of operatie).
Ook reconstructies van patiënten die voor een kanker in het hoofd-halsgebied geopereerd worden, zoals kanker van de tong of mondholte, worden door plastisch chirurgen uitgevoerd. Een heel belangrijk onderdeel van de plastische chirurgie omvat de handchirurgie.
Tevens houdt de plastisch chirurg zich bezig met aspecten van het uiterlijk, die de patiënt ervaart als storend, maar die geen ziekte vormen. Vaak geeft dit de patiënt lichamelijke of psychische klachten. Bij deze gevallen gaat het om esthetische of cosmetische chirurgie.
De aios volgt de vooropleiding heelkunde, bedoeld in het Besluit heelkunde en volgt de basiscursus heelkundige specialismen, zoals die onder auspiciën van het Collegium Chirurgicum Neerlandicum wordt gegeven, neemt deel aan de toetsen en legt deze met goed gevolg af.
Om plastisch chirurg te worden, moet je eerst het artsexamen met goed gevolg hebben afgelegd. Hierna kunt je je specialiseren in de plastische chirurgie.
De opleiding is ingedeeld in een tweejarige vooropleiding heelkunde en een vierjarige vervolgopleiding plastische chirurgie. De vooropleiding vindt plaats in een chirurgische opleidingskliniek.
De vervolgopleiding wordt in een A-opleidingskliniek voor plastische chirurgie gevolgd. Binnen deze vervolgopleiding kan gedurende één jaar een stage in een andere opleidingskliniek (eventueel een B-opleidingskliniek) gevolgd worden of kan bijvoorbeeld een buitenlandse stage gedaan worden.
Gedurende de vervolgopleiding wordt theoretisch onderwijs gevolgd, met per jaar twee schriftelijke examens. Het onderwijs en de examinering wordt door de commissie Opleiding en Examinering (ONE) verzorgd. Het afsluitend mondelinge examen valt onder verantwoordelijkheid van het Concilium Plastico-Chirurgicum. Het met goed gevolg afleggen van het Europese (EBOPRAS) examen geeft vrijstelling voor het Nederlandse mondelinge examen.
Plastische chirurgie is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De duur van de opleiding bedraagt zes jaar en bestaat uit een vooropleiding van twee jaar in de heelkunde en een vervolgopleiding van vier jaar in de plastische chirurgie.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel plastische chirurgie geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.