Als revalidatiearts houd je je bezig met het voorkomen en verminderen van blijvende gevolgen van ziekte, lichamelijk letsel en aangeboren afwijkingen. Het gaat hierbij niet alleen om de functies van het lichaam (bijv. spierkracht), maar ook om de gevolgen die een aandoening heeft op activiteiten (bijv. lopen en zelfverzorging) en participatie (bijv. werk of relaties). Belangrijke diagnosegroepen zijn CVA, niet-aangeboren hersenletsel, amputatie, dwarsleasie, chronische pijn, cerebrale parese en neuromusculaire aandoeningen bij kinderen en volwassen.
Het doel van de revalidatie is handicaps te voorkomen, dan wel zo klein mogelijk te laten zijn, zodat de patiënt optimaal kan functioneren in de maatschappij. Als revalidatiearts bereik je dit doel niet alleen met medische kennis, maar dien je aandacht te besteden aan de somatische, psychische en sociale aspecten van een ziekte of aandoening.
Revalidatieartsen werken voornamelijk in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Hierbij geef je leiding aan een revalidatieteam, dat kan bestaan uit verpleegkundigen, paramedici als fysio- en ergotherapeuten, maar ook psychosociale disciplines, orthopedische schoenmakers en instrumentmakers.
De opleiding bestaat uit een basiscursus revalidatiegeneeskunde, gevolgd door een stage van tenminste een jaar op een afdeling Revalidatiegeneeskunde van een algemeen ziekenhuis. Vervolgens loop je tenminste een jaar stage in een klinisch centrum voor volwassen patiënten en maximaal een jaar in een revalidatiecentrum voor kinderen. Er kunnen ook stages gevolgd worden van maximaal drie maanden bij medisch specialisten in andere vakgebieden. Tijdens de opleiding tot revalidatiearts wordt ruimschoots aandacht gegeven aan het functioneren in een multidisciplinaire team.
Waarom zou je kiezen voor de opleiding revalidatiegeneeskunde? We vroegen het Susan van Zeelst tijdens de KNMG Carrièrebeurs! Tekst gaat verder onder de video.
Revalidatiegeneeskunde is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding revalidatiegeneeskunde duurt 4 jaar.
Er zijn 33 plekken per jaar.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel revalidatiegeneeskunde geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.