Als specialist ouderengeneeskunde kun je veel betekenen in het leven van chronisch zieke patiënten met een complexe zorgvraag. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen, maar soms ook jongere patiënten. De patiënten wonen in een verpleeghuis of thuis. Zij hebben behandeling nodig voor hun dementie, complexe chronische aandoeningen, revalidatie of voor alles tegelijk. Jouw expertise richt zich op het herstellen of het behouden van hun dagelijks functioneren. Je diagnosticeert en behandelt de ziekte(n), én je kijkt naar de mens achter de patiënt en diens omgeving. Als hoofdbehandelaar werk je multidisciplinair en voer je de regie. Dat doe je in loondienst of als zelfstandig ondernemer.
Als specialist ouderengeneeskunde heb je een uitdagend en dynamisch vak. Je lost medisch ingewikkelde puzzels op of helpt bij het loslaten van het leven. Afhankelijk van waar jouw patiënt verblijft, werk je samen met huisartsen, (para)medici en andere zorgverleners.
Onze bevolking vergrijst en dus blijft er genoeg werk voor specialisten ouderengeneeskunde binnen en buiten de muren van het verpleeghuis. Het specialisme is uniek in de wereld. Daar kun je volop (wetenschappelijk) aan meebouwen.
Zie ook:
In de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde leer je je professionele handelen toe te passen in beroepsactiviteiten en kenmerkende beroepssituaties (KBS). De opleiding is gericht op het ontwikkelen van je kennis, vaardigheden en gedrag. Er zijn drie opleidingsperioden: somatiek, psychogeriatrie en geriatrische revalidatie. Ook zijn er drie stages: ambulant, op een afdeling in het ziekenhuis en een keuzestage, bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, in een hospice of in een revalidatiecentrum.
De opleiding bestaat uit vier dagen praktijk en een onderwijsdag op je eigen instituut. Je doet op vier plekken praktijkervaring op: een verpleeghuis, GGZ-instelling, ziekenhuis en een keuzestage. In sommige gevallen kun je de opleiding in deeltijd volgen en kun je vrijstellingen krijgen op basis van je werkervaring en competenties. Als aios ouderengeneeskunde ben je in dienst bij de SBOH. Dit staat garant voor een goed salaris en prima arbeidsvoorwaarden.
Specialisten ouderengeneeskunde is een erkende vervolgopleiding. Dit betekent dat de opleiding onder toezicht staat van de twee KNMG-organen, CGS en RGS. Zij houden in de gaten wie welke opleiding volgt. Ook controleren ze of de arts in opleiding aan alle eisen voldoet om de titel te mogen voeren en of deze de titel in de toekomst mag behouden.
De opleiding duurt 3 jaar, maar kan ook in deeltijd worden gevolgd.
Er zijn 260 plekken per jaar (m.i.v. 2021). Er zijn twee sollicitatierondes per jaar, in het voorjaar en het najaar. Je solliciteert met een voorkeur bij een van de drie opleidingsinstituten. Meer informatie vind je op de website van de Samenwerkende Opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde: www.soon.nl.
GERION, VUmc
Adherentiegebied: Amsterdam, Groningen, Drenthe, Friesland, Twente, Zwolle/Apeldoorn, Heuvelrug, Gooi/Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Rotterdam, Kennemerland, Zaanstreek/Waterland
Start opleiding: maart en september
Telefoon: 020 44 48 237, website: www.gerion.nl
VOSON, Radboudumc
Adherentiegebied: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Drenthe
Start opleiding: maart en september
Telefoon: 024 36 18 834, website: www.voson.nl
Opleiding tot specialist Ouderengeneeskunde LUMC
Adherentiegebied: Zuid-Holland (inclusief Rotterdam), Zeeland
Start opleiding: maart en september
Telefoon: 071 52 68 427, website: www.lumc.nl
Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen, UMCG
Adherentiegebied: Groningen, Friesland, Drenthe, Twente
Start opleiding: september
Telefoon: 050 361 66 96, website: www.umcg.nl
Opleidingsinstituut: Ouderengeneeskunde Maastricht, Maastricht University
Adherentiegebied: Limburg, Noord-Brabant
Start opleiding: september
Telefoon: 043 388 2342 (secr wo-vr) / 06 - 4042 7811, Website: www.ouderengeneeskundemaastricht.nl
Er zijn twee sollicitatierondes per jaar, in het voorjaar en het najaar. Je solliciteert met een voorkeur bij een van de drie opleidingsinstituten.
Meer informatie over het solliciteren bij de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde vind je op de website van Soon.
Het Medisch profielenboek bevat informatie over de dagelijkse praktijk van artsen uit de medische specialismen. In het onderdeel specialist ouderengeneeskunde (voorheen verpleeghuisgeneeskunde) geven artsen aan hoe hun keuzeproces is verlopen en hoe tevreden zij hiermee zijn. Verder lees je hoe deze groep artsen hun werk beleven en waarderen.
Vereniging voor aios specialisme ouderengeneeskunde Nederland (VASON)